imagine-articol0_49265

 

Sălăjenii sperau să poată urca pe autostradă la Nădăşelu din aprilie, dar cearta între constructor şi CNADNR se lasă cu rezilierea contractului


Tronsonul de autostradă care urma să ajungă cel mai aproape de Sălaj, la Nădăşelu, pe E81 spre Cluj, era programat să fie terminat şi inaugurat în luna aprilie a acestui an. Numai că… veşti proaste, ca de obicei când vine vorba de construirea autostrăzilor.
Agenţia de presă Hot News spune că firma constructoare UMB, care executa “ciotul” de 8,7 km din Autostrada 3 de lângă Cluj-Napoca a trimis o notificare de reziliere a contractului la Compania de Autostrăzi, după ce autorităţile refuză să-i plătească lucrările făcute.
CNADNR, care trebuie să dea banii, acuză constructorul că a făcut economii în contract şi vrea acum să reducă nivelul plăţilor, deşi lucrările realizate sunt conform proiectului aprobat tocmai de către CNADNR şi validate şi de către consultant. Informaţia a fost confirmată pentru hotnews.ro şi de către Cătălin Drula, consilierul premierului Cioloş pe infrastructură, care e de părere că abordarea contractului de către CNADNR este eronată.
Compania românească de construcţii UMB Spedition, cea care execută bucata de 8,7 km din autostrada A3 dintre Gilău şi Nădăşelu, lângă Cluj-Napoca, a transmis o notificare de reziliere încă de săptămâna trecută către Compania de Autostrăzi, au precizat surse apropiate situaţiei pentru hotnews.ro. Motivul este că CNADNR nu doreşte să plătească o parte din lucrările deja efectuate şi acuză constructorul că a făcut economii şi nu a realizat anumite lucrări conform ofertei cu care a participat la licitaţie.
Reprezentanţii constructorului spun însă că lucrările realizate de către UMB sunt conforme cu caietul de sarcini şi au fost realizate după proiectul pe care tocmai CNADNR l-a avizat. În plus, şi consultantul angajat al CNADNR pentru acest proiect a validat lucrările făcute.
“Vorbim de unul dintre loturile stop_coloana de autostradă care a mers cel mai bine din punct de vedere al construcţiei, deşi de-a lungul timpului decalajul între progresul fizic şi cel financiar a fost mereu unul mare. Cu alte cuvinte, constructorul mereu a lucrat mai mult decât reuşea CNADNR să plătească”, spun jurnaliştii hotnews.
În situaţia de acum, contractul între CNADR şi UMB este într-un pericol iminent de reziliere şi, practic, decizia CNADNR ar duce la un prejudiciu semnificativ statului român, mai ales în condiţiile în care constructorul ar putea cere şi daune substanţiale în instanţă.
Tronsonul autostrăzii A3 Gilău – Nădăşelu era singura speranţă pentru un transport mai rapid din Sălaj pe autostrada Transilvania, pentru că despre tronsonul care traversează judeţul nostru deocamdată se vorbeşte la timpul viitor îndepărtat şi nesigur
Deputatul Lucian Bode spune că şansele pentru lucrări la autostradă prin Sălaj sunt mici
“În timpul Orei Guvernului, desfăşurată în cadrul Camerei Deputaţilor, am avut ca subiect de dezbatere proiectul Autostrada Transilvania. Astfel, m-am numărat printre cei care au solicitat intervenţii cu privire la tema acestei întâlniri, al cărei invitat a fost Ministrul Transporturilor, domnul Dan Costescu. În momentul în care am luat cuvântul l-am întrebat pe domnul ministru un lucru firesc pentru orice sălăjean, şi anume: când încep lucrările pe tronsonul Mihăieşti – Suplacul de Barcău?! Din păcate, în urma răspunsului primit, singura certitudine a anului 2016 pentru acest tronson este cea legată de finalizarea proiectului tehnic”, a scris deputatul Lucian Bode pe pagina sa de facebook.