Actuala putere vrea politizarea functiei de prefect

imagine-articol0_39670

 

 

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a anuntat luni ca se lucreaza la un pachet legislativ pe zona administratiei locale, cu modificari inclusiv la legea prefectului, aratând ca s-ar putea discuta ca reprezentantii Guvernului la nivel local sa fie reprezentanti politici ai Guvernului, nu apolitici cum sunt considerati în prezent.
L-am intrebat pe prefectul Salajului, Ionel Ciunt, care sunt diferentele si care este varianta pe care o considera mai buna. „În primul rând, as dori sa punctez faptul ca functia prefectului este reglementata în Constitutia României, în Capitolul V, Sectiunea a 2-a, dedicata Administratiei publice locale, art.123, intitulat Prefectul si în legea 340/2004 care prevede ca << prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local>>. Pornind de la aceasta baza legala, Ministerul Dezvoltarii Regiona-le si Administratiei Publice împreuna cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici au elaborat o propunere me-nita sa conduca la consolidarea performantei prefectilor în contextul integrarii în Uniunea Europeana si al descentralizarii administrative si financiare. În urma elaborarii acestui do-cument si a dezbaterilor care au avut loc în cadrul acestui proiect, au fost identificate trei variante pentru eficientizarea activitatii prefectului, si anume: prefectul sa fie asumat politic de Guvern, prefectul sa fie înalt functionar public, cu rol întarit de re-prezentare a Guvernului în teritoriu, si o a treia varianta prevede ca prefectul sa fie înalt functionar public cu adecvarea la atributii a instrumentelor administrative aflate la dispozitia sa. Realitatea existenta azi ma face sa optez pentru prima varianta, întrucât Guvernul pe care prefectul il reprezinta în teritoriu este politic. Programul de Guvernare asumat de Guvern si aprobat în Parlament este unul politic si una dintre principalele compenente a activitatii Institutiei Prefectului este aplicarea acestuia. Într-o alta etapa (în 5-10 ani), prefectul ar putea fi înalt functionar public, cu rol întarit de reprezentare a Guvernului în teritoriu. Aceasta varianta înseamna, din punctul meu de vedere, profesionalizarea functiei de prefect, precum si consolidarea atributiilor, rolului si instrumentelor aflate la dispozitia prefectului”, este de parere Ionel Ciunt, prefectul judetului.

Avem directori schimbati politic aproape de fiecare data cand se schimba Guvernul. La fel, prefectul este schimbat de Guvern si nu este un secret pentru ni- meni ca acesta se leapada de haina politica doar pe perioada in care ocupa functia de prefect. În calitate de reprezentant al Guvernului in teritoriu, prefectul se asi-gura ca se aplica la nivel judetean programul de guvernare. Atata timp cat isi indeplineste atributiile, conteaza mai putin daca are sau nu calitatea de membru de partid.