Deputatul Lucian Bode a vorbit in Legislativ de trei ori cat au vorbit toti ceilalti cinci parlamentari salajeni la un loc

rn

S-a incheiat prima sesiune parlamentara din 2018, daca trecem peste faptul ca cei care fac legea in Romania au intrat in sesiune extraordinara in perioada 1 iulie – 19 iulie, pentru a aduce modificari la Codul penal, care a devenit brusc urgenta nationala, in contextul in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, tocmai a fost condamnat in prima instanta la trei ani si sase luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu. Parlamentarii PSD-ALDE au lucrat intens in ultimele zile la modificarile privind abuzul in serviciu. Vom expune in editia de maine care sunt principalele modificari inaintate de celebra Comisie Iordache, asupra caruia Senatul isi va si da astazi votul. Ne oprim azi doar asupra bilantului activitatii parlamentarilor salajeni de cand au preluat mandatul, in decembrie 2016, pana la 1 iulie 2018, cu o subliniere asupra legilor controversate pe care le-au votat.
Deputatul Liviu Balint (PSD) a facut parte din grupul parlamentar al PMP pâna în iunie 2017, a fost neafiliat din iunie pâna în septembrie, iar acum activeaaza in grupul parlamentar al PSD.
Balint face parte din Comisia pentru sanatate si familie. Este membru in grupuri de prietenie cu parlamentele altor state: Grecia – din septembrie 2017 pâna în martie, Belgia, Coasta de Fildes si Turcia.
Activitatea parlamentara în cifre a deputatului Liviu Balint inseamna 12 luari de cuvânt în 12 sedinte, insumand un total de 8 minute si 8 secunde vorbite; Are 9 declaratii politice; 52 propuneri legislative semnate, din care 3 legi promulgate.
Deputatul Lucian Bode face parte din grupul parlamentar al PNL si a fost chiar vicelider din septembrie pâna în februarie 2018. Bode este presedinte al Comisiei pentru transporturi si infrastructura. Bode mai face parte din Comisia parlamentara de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Lucian Bode a facut parte pana in luna septembrie 2017 si din Delegatia Parlamentului României la Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice a Marii Negre. Bode face parte din Grupuri de prietenie cu parlamentele altor state: India, Qatar si Germania.
Activitatea parlamentara în cifre a deputatului Lucian Bode PNL: 53 luari de cuvânt în 38 de sedinte, insumand un total de 2 ore 45 de minute si 25 de secunde vorbite; o declaratie politica; 30 de propuneri legislative semnate, din care una promulgata ca lege; 19 intrebari si interpelari; 11 motiuni.
Deputatul Iuliu Nosa face parte din Grupul parlamentar al PSD si este vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante si banci. Nosa este membru in Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare. Face parte din Grupuri de prietenie cu parlamentele altor state: Mexic, Belarus si Norvegia.
Activitatea parlamentara în cifre a deputatului Iuliu Nosa PSD: 8 luari de cuvânt în 4 sedinte, insumand un total de 15 minute si 4 secunde vorbite; 37 propuneri legislative initiate, din care una promulgata ca lege; o interpelare; o motiune.
Deputatul Seres Denes face parte din Grupul parlamentar al UDMR si este, din aprilie, vicepresedinte al Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului.
Denes face parte din Grupuri de prietenie cu parlamentele altor state: Panama, Turcia si Grecia.
Activitatea parlamentara în cifre a deputatului Seres Denes UDMR: 14 luari de cuvânt, insumand in total 26 de minnute si 41 de secunde; 2 declaratii politice; 4 luari de cuvânt în Biroul Permanent; 46 de propuneri legislative semnate, din care 6 promulgate ca legi; un proiect de hotarâre initiat; 6 intrebari si interpelari.
Senatorul PMP Cristian Lungu este fara apartenenta la grupurile parlamentare. Lungu este secretarul Comisiei economice, industrii si servicii, dar si membru al Comisiei românilor de pretutindeni. Lungu face parte din Grupuri de prietenie cu parlamentele altor state: Japonia, Singapore si Malaysia, dar este membru si al Grupului Pro-America din Parlamentul României.
Activitatea parlamentara a senatorului Cristian Lungu PMP: 50 initiative legislative semnate; 10 declaratii politice; 42 intrebari; 24 interpelari; 3 interpelari adresate Primului Ministru; 20 de luari de cuvânt în plen; 4 motiuni.
Senatorul Pop Gheorghe face parte din Grupul parlamentar al PSD si este membru in Comisia pentru constitutionalitate, libertati civile si monitorizare a executarii hotarârilor Curtii Europene a Drepturilor Omului, dar si vicepresedinte in Comisia pentru egalitatea de sanse. Pop face parte din Grupuri de prietenie cu parlamentele altor state: Coreea, Ungaria si Austria.
Activitatea parlamentara a senatorului Pop Gheorghe PSD: 55 initiative legislative semnate; o declaratie politica; 3 intrebari; 7 interpelari; 0 interpelari adresate Primului Ministru; 3 luari de cuvânt în plen; o motiune.

rn

Legi controversate votate de parlamentarii salajeni

rn

Senatorul PSD Pop Gheorghe a fost acuzat de USR Salaj in primavara acestui an ca este initiator al unui proiect legislativ care duce la o noua colectivizare – "cel mai grav atac la proprietatea privata de dupa Revolutie". Tot USR Salaj la acuzat pe senatorul PSD Pop Gheorghe de complicitate la decimarea ariilor protejate din Salaj si din tara, dupa ce senatorul a votat, in octombrie 2017, un proiect de lege care permite buldozerelor sa faca ravagii pentru exploatarea si extragerea resurselor minerale de pe perimetrul ariilor naturale protejate.
O alta lege controversata a fost cea pentru infiintarea Fondului Suveran de Investitii, denuntata de opozitie drept "un tun de miliarde de euro" pe seama economiei Romaniei. Deputatii PSD Iuliu Nosa si Liviu Balint, deputatul UDMR Seres Denes, senatorul PSD Pop Gheorghe au votat pentru infiintarea acestui Fond Suveran. Deputatul PNL Lucian Bode si senatorul PMP Cristian Lungu au votat impotriva.
Legea pentru pensii speciale pentru alesii locali a fost sustinuta de toti parlamentarii salajeni – PSD, UDMR, PNL si PMP.
Urmeaza legea pentru modificarile Codului Penal, sustinuta de parlamentarii PSD-UDMR, in timp ce parlamentarii PNL si PMP se opun.