Societatea care asigură transportul public în municipiu, SC Transurbis SA, va avea mai mulți acționari. În prezent, singurul acționar este Consiliul Local Zalău, însă urmează a fi cooptate și consiliile locale ale comunelor Meseșenii de Jos, Mirșid, Crișeni și Hereclean.

De asemenea, va fi majorat și capitalul social al SC Transurbis SA cu suma de 17.000 lei, aport în numerar subscris și vărsat de acționarii nou cooptați în societate, de la 850.310 lei la 867.310 lei și emiterea unui numar de 1700 de acțiuni noi.

Fiecare dintre noii acționari va veni cu un aport în numerar la capitalul în cuantum de 4.250 lei, reprezentând 0,5% din capitalul social, reprezentând un număr 425 acțiuni, cu o valoare nominală de 10 lei/acțiune, și participare la beneficii și la pierderi de 0,5%.

Municipiul Zalău, cu un aport la capitalul social subscris și vărsat de 850.310 lei, din care aport numerar 545.190 lei si aport în natură 305.120 lei, reprezentând 98 % din capitalul social, deține un număr 85.031 acțiuni în valoare totală de 850.310 lei, cu o valoare nominală de I0 lei/acțiune, participarea la beneficii și pierderi fiind de 98%.

În 2020, s-a constituit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Utilități Publice pentru serviciul public de transport local de persoane ”Asociația Metropolitană de Transport Public Zalău”. Din asociație fac parte, pe lângă Municipiul Zalău, comunele Crișeni, Hereclean, Meseșenii de Jos și Mirșid. Conform statutului, scopul constituirii asociației este înființarea, organizarea, reglementarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a Serviciului public de transport local de persoane pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, precum și realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente serviciului.

Subcontractarea serviciilor publice de transport călători de către operatorii interni este interzisă.
Ca urmare, pentru desfășurarea Serviciului public de transport local de persoane pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, a fost necesară înființarea operatorului regional.
Pentru dobândirea calității de operator regional de catre SC Transurbis SA Zalău, se impune dobândirea calității de acționar și participarea la capitalul social al acestuia a unităților administrativ-teritoriale membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Zalău.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării Actului constitutiv al SC Transurbis SA prin cooptarea unor noi acționari și majorarea capitalului social al acesteia va fi supus votului consilierilor locali în ședința de joi, 29 august.