ONG-urile atrag atentia autoritatilor ca procesele de achizitie publica trebuie sa fie accesibile cetatenilor.
Sondajele de opinie arata ca aproape 90 la suta dintre romani cred ca procesul de achizitii publice din Romania este unul corupt, ceea ce arata inca de la inceput faptul ca Romania are o grava problema de credibilitate in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici. Anual, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) se inregistreaza peste 80.000 de proceduri de atribuire de contracte din bani publici, insa informatiile despre derularea contractului nu sunt disponibile de o maniera centralizata si accesibila publicului in prezent in evidenta niciunei autoritati publice din Romania, potrivit celui mai recent studiu dat publicitatii de catre Institutul pentru Politici Publice (IPP). O estimare a IPP arata ca daca ar fi existat o minima preocupare pentru standardizarea in intervale rezonabile a preturilor la care autoritatile publice achizitioneaza diferite servicii si produse, am fi avut o economie din bugetul total de achizitii de circa 23 la suta – adica aproximativ 4,5 miliarde de euro in doi ani de zile, o economie care ar fi acoperit un sfert din bugetul anual de pensii. „Studiul de fata a fost initiat cu scopul de a atrage atentia tuturor autoritatilor in legatura cu faptul ca procesele de achizitie publica trebuie sa fie accesibile cetatenilor, ei fiind cei in numele carora ar trebui sa se realizeze toate operatiunile asociate unei achizitii publice. Oricat de sofisticat ar fi acest sistem, el nu trebuie sa scape din vedere ca nu se poate desfasura fara increderea publicului in corectitudinea proceselor de achizitie publica, finalitatea procesului fiind achizitionarea de servicii la cel mai bun raport calitate – pret”, se arata in studiul IPP.
Consiliul Judetean si-a respectat planul de investitii
La nivelul tuturor consiliilor judetene, respectiv primariilor resedinta de judet, cele care au respectat in cea mai mare parte lista obiectivelor de investitii stabilita la inceputul anului au fost: Primariile Municipiilor Pitesti, Slobozia, Giurgiu, Alexandria precum si Consiliile Judetene din Salaj, Calarasi, Prahova. La polul opus se afla autoritati precum Consiliul Judetean Arges, Consiliul Judetean Valcea, Primaria Ploiesti, Primaria Baia Mare care au achizitionat, conform datelor publice puse la dispozitia IPP, in final mult mai putin decat au previzionat in programul initial de achizitii.
750 de contracte incheiate de Spitalul Judetean
Cererile de oferte pe care industria de medicamente si produse pentru sistemul sanitar le-a accesat, au venit din partea unitatilor medicale, mai ales a celor din plan local. Cu alte cuvinte, fata de alte domenii din Romania care gestioneaza la randul lor fonduri publice atat din bugetul de Stat cat si din cel al Uniunii Europene, cel sanitar este de departe campion al contractelor derulate prin SEAP. De exemplu, Spitalul Judetean Zalau se claseaza pe locul 28 in topul unitatilor medicale care au contractat servicii prin SEAP. Cele 750 de contracte incheiate de Spital in ultimii ani au o valoare de aproximativ doua milioane de lei.