decembrie 5, 2025

Accizele care au interzis pălinca şi vanzarea acesteia pe piaţă

imagine-articol0_42435

Povestea dură a accizării pălincii a început odată cu apariţia Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, când la putere se afla Guvernul Năstase. La articolul 206 se stipulează că “Ţuica şi rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente cu cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală/an, cu concentraţia alcoolică de sută la sută în volum, se accizează prin aplicarea unei cote de 50 la sută din acciza standard a accizei aplicate alcoolului etilic, cu condiţia să nu fie vândute. “Normele metodologice prevedeau o acciză de 12 lei pe litru de alcool, deci accizată, 50 la sută din acciza standard venea 6 lei pe litru, până la cantitatea de 50 de litri.

O lege iniţiată de parlamentari sălăjeni şi promulgată de preşedinte a fost “doborâtă” prin Ordonanţă de Urgenţă

Cinci ani mai târziu, doi deputaţi PSD din Sălaj, Filonaş Chiş şi Iuliu Nosa şi un deputat PNL, Cătălin Micula au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 571/3003. După ce a trecut de toate comisiile, în 3 septembrie 2008 proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor şi a fost trimis preşedintelui pentru promulgare. Preşedintele României solicită reexaminarea. Cererea de reexaminare este înaintată Senatului. Senatul o înaintează la Cameră, iar în data de 3 noiembrie 2009 proiectul este adoptat de Camera Deputaţilor, ca urmare a cererii de reexaminare, şi este trimis la preşedintele României pentru promulgare. Actul legislativ este promulgat de preşedintele României şi devine Legea nr.367/2009. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr.805/2009 din data de 25 noiembrie 2009. Legea nr 367 prevede la articolul 173 aliniatul 2 că : “Ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu şi gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 250 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală, cu concentraţie alcoolică de sută la sută în volum, se exceptează de la plata accizelor. Deci prin Legea 367 producătorul putea fabrica 500 de litri de pălincă de 50 de grade, cantitate scutită de accize. Să produci, în gospodărie, 500 de litri de pălincă neaccizată nu-i de ici de colo.
Numai că orice minune ţine trei zile. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2009, pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, se revine la vechea formă de accizare, cea din 2003 sub pretextul respectării angajamentului luat de România faţă de Comisia Europeană. În Ordonanţă se spune “Ţuica şi rachiurile din fructe destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente cu cel mult 50 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală, stop_coloana cu concentraţia alcoolică de sută la sută, se accizează prin aplicarea unei cote de 50 la sută din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilc. Pentru alcoolul etilic produs în micile distilerii, ale căror producţie nu depăşeşte 10 hectolitri alcool pur pe an, se aplică accize specifice reduse. “Deci Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 109/2009 se întoarce la prevederile Legii 571/2003. Totodată se stabileşte valoarea accizei de 375 de euro pe hectolitru.

Guvernul USL a mărit acciza la pălincă de la 375 de euro pe hectolitru la 1.000 de euro pe hectolitru

S-au schimbat guvernanţii şi, în loc ca situaţia producătorilor de pălincă să se îmbunătăţească, ea s-a înrăutăţit mai tare. De la 1 septembrie 2013, pălinca este supusă unei accize mărite chiar şi când băuturile sunt destinate consumului propriu. În 22 august anul trecut a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea Guvernului pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal impuse de apariţia Ordonanţei de Guvern nr 16/2013, prin care s-a redus cota de TVA pentru pâine. Asta a făcut să se introducă accize neamortizate pentru unele produse considerate de lux. Guvernul Ponta consideră şi pălinca tot un produs de lux. Noul act normativ prevede că pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu se va datora o acciză de 1.000 de euro la un hectolitru de alcool pur. Adică dacă pălinca are 50 de grade se plăteşte o acciză de 500 de euro pe hectolitru. Asta înseamnă că cei ce fac peste 100 de litri de pălincă să plătească 22 le lei la stat pentru fiecare litru. Acciza iniţială era de 17 lei pe litru. Pentru cei care produc mai puţin, sub 50 de litri se aplică o acciză de 11 lei pentru fiecare litru de pălincă.

Promisiuni mai mult sau mai puţin electorale

Încercările producătorilor de a schimba măsurile legislative privind accizarea ţuicii nu au fost luat în seamă de guvernanţi. Acum, în preajma alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta se dă de ceasul morţii şi promite în stânga şi în dreapta, la televiziune şi în presă că producătorii vor beneficia de 200 de litri de pălincă neaccizată începând din 2015. S-o vedem şi pe asta!