O femeie de 65 de ani din comuna Halmasd, judetul Salaj, a alunecat si a cazut intr-un cazan in care fierbea borhotul pentru tuica. Femeia are arsuri pe mai mult de jumatate din corp si a fost dusa cu elicopterul SMURD la Timisoara.
Purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi, a declarat ca la fata locului a intervenit un echipaj medical de prim-ajutor al SMURD de la Garda Nusfalau precum si echipajul elicopterului SMURD.

rn

"Miercuri dupa-amiaza un echipaj SMURD de la Garda Nusfalau a intervenit in comuna Halmasd si a preluat o femeie de 65 de ani care a suferit arsuri de gradul II pe 55% din suprafata corpului. Din primele informatii rezulta ca femeia a cazut in cazanul in care se fierbea borhotul pentru tuica, victima fiind transportata cu elicopterul SMURD de la Baza Aeriana Jibou, la Spitalul de Arsi din Timisoara", a spus Lucian Jacodi.

rn

Medicii au gasit-o in stare extrem de grava si au decis sa o transfere pe calea aerului la Timisoara, la Clinica de Mari Arsi, functionala inca de acum 3 saptamani. 

rn

Potrivit opiniatimisoarei.ro, femeia a fost introdusa intr-una dintre cele 3 boxe ale unitatii medicale, special concepute pentru tratamentele de arsura. 

rn

"Leziunile de arsura sunt pe o suprafata de 60%, suprafata mare. Fiind si varsta ei, de 65 de ani, printr-un cumul de indicii, este un caz de gravitate mare si are un prognostic rezervat", a explicat medicul Gheorghe Noditi, sef Casa Austria – Clinica Mari Arsi, Spitalul Judetean Timisoara. Medicii spun ca, daca noua Clinica de Mari Arsi nu ar fi fost functionala, nu ar fi acceptat transferul ei la Timisoara si ar fi cerut sa fie dusa la Bucuresti sau in Austria.

rn

"Norocul ei este ca exista astfel de centre. Pana la urma nici noi nu cred ca ne inhamam sau incercam sa tratam un astfel de caz, dar acum, in conditiile care sunt aici, ne putem permite sa tratam astfel de cazuri si sa le salvam", a precizat medicul Gheorghe Noditi, sef Casa Austria – Clinica Mari Arsi, Spitalul Judetean Timisoara.
Femeia a fost imediat intubata si supusa unor interventii in sala de operatii. Ranita este permanent supravegheata si conectata la aparatura existenta in boxele speciale amenajate, echipamente medicale care transmit orice modificare a starii ei de sanatate, astfel incat medicii sa poate interveni cat mai repede. De asemenea, intreaga sectie este complet izolata, iar infectiile intraspitalicesti ar trebui sa fie minime.

rn

Acesta este primul caz de "mare ars" ajuns la clinica din Timisoara de la deschiderea ei, scrie opiniatimisoarei.ro.
Din 9 octombrie, Clinica are 3 boxe functionale in care pot fi tratati pacienti ce au suferit arsuri grave pe suprafete intinse ale corpului. Pana la jumatatea lunii noiembrie, unitatea medicala va avea functionale 5 astfel de saloane speciale, fiind cea mai mare clinica de Mari Arsi din Romania, in conditiile in care cea de la Iasi, similara, a fost inchisa la o saptamana de la inaugurarea ei, in 16 octombrie.