Sâmbătă, 8 mai, Parohia Greco-Catolică Bădăcin și dr. Vasile Chifor, membru în cadrul Mișcării pentru Regat și Coroană, au organizat un eveniment festiv la Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin, dedicat reabilitării pianului Casei Maniu, mai exact pianul Ceciliei Maniu, sora marelui patriot. Acțiunea s-a desfășurat sub înaltul patronaj al A.S.R. Principele Nicolae al României. La eveniment au participat monarhiști din toată țara, un reprezentant al ANRM Sălaj, sponsori care au pus mână de la mână ca acest lucru să poată fi înfăptuit, un grup de localnici și câțiva reprezentanți din presa națională și locală.

Încă de la intrare, la poarta casei, am fost întâmpinați cu pâine și sare de către gazdele evenimentului, părintele Cristian Borz și soția acestuia, Maria Borz, precum și de către un grup de copii și localnici, îmbrăcați în frumoasele straie populare bădăcinene. La scurt timp, a sosit Alteța Sa Regală, Prințul Nicolae al României, invitatul de onoare al evenimentului.

L-am întrebat pe prinț ce îl leagă de Sălaj, care sunt motivele pentru care revine și dacă mai desfășoară astfel de acțiuni de promovare a valorilor naționale românești și în alte județe.

“Am mai multe proiecte, nu neapărat care mă atrag la un loc anume, dar acum este a doua oară într-o săptămână cînd mă aflu aici la Bădăcin, și mă bucur că am revenit așa de repede. Acum o săptămână am fost aici ca să promovez câteva branduri din zonă, și acum pentru un moment istoric, putem să zicem, aici în casa lui Iuliu Maniu”, a declarat Prințul Nicolae, în exclusivitate pentru Graiul Sălajului.

Încurajată de bunăvoința și amabilitatea Principelui Nicolae, am vrut să aflu dacă a gustat, în vreuna dintre vizitele sale la Bădăcin, faimoasa pălincă de aici, a cărei faimă s-a dus peste hotare.

“Încă nu am gustat, știu că este bună, dar am auzit că o să fie o mică degustare după eveniment”, a mărturisit Alteța Sa Regală.

Clapele pianului au sunat din nou în salonul Casei Maniu, grație meșterului Lazoc care, potrivit organizatorilor, a lucrat la instrument intens, timp de mai multe zile.

“Pianul meu cel vechiu, vă rog să-l reparați complet, îndată ce vor fi împrejurările corespunzătoare pentru așa o cheltuială mare…eu numai atât doresc, să nu rămână Dealul Țarinei fără pian, fără muncă și cânt peste vară”, scria, în testamentul său, Cecilia Maniu.

În deschiderea momentului artistic, au fost recitate poezii semnate Radu Gyr, Andrei Ciurunga, Sergiu Mandinescu și Ion Omescu. La pian au susținut recitaluri Horia Chifor și Cristina Ramona Vălcăuan. De asemenea, un recital de excepție, de pian și voce, le-a avut drept protagoniste pe soprana Maria Nicoleta Brola și profesor Carmen Stettner.

La finalul evenimentului, întreaga adunare, cu candele în mână, a urcat în Dealul Țarinei, acolo unde odihnesc părinții marelui patriot, sora acestuia, Cecilia Maniu, tot aici aflându-se și mormântul simbolic, cu pământ de la Sighet, al celui care a fost mare cinstitor de neam și țară. Parastasul oficiat la cimitirul familiei Maniu a încheiat activitățile zilei.

Lui Iuliu Maniu, românii îi datorează multe. A luptat pentru crearea statului român unitar și a fost de trei ori prim-ministru.Tot el a fost cel care a înființat universitatea românească din Cluj, 20 de colegii, și a creat o administrație solidă, în Transilvania. Academician și om politic de excepție, acesta făcea parte din elita României interbelice. Unificatorul și creatorul statului național modern a fost șef al PNȚ și al Partidului Național Român din Transilvania, a făcut parte din Parlamentele din București și din Budapesta, a condus Consiliul Dirigent al Transilvaniei, a fost avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, lider al Opoziției Democratice și apropiat al Regelui Mihai.

Iuliu Maniu a fost arestat în data de 14 iulie 1947 și a fost condamnat la închisoare pe viață, în urma înscenării de la Tămădău. A fost trimis la penitenciarul din Galați, iar în august 1951 a fost transferat la închisoarea de la Sighet. Maniu s-a stins din viață ca un martir, în data de 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani. Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată, deși s-a dorit cu ardoare aducerea lor acasă, la Bădăcin. La mormântul-simbol din Dealul Țarinii este depus doar pământ din cimitirul închisorii de la Sighet, acolo unde se presupune că odihnesc, printre rămășițele altor deținuți, și osemintele marelui Iuliu Maniu.

Casa familiei Maniu de la Bădăcin a servit drept magazie, în comunism, apoi a fost tabără de pionieri și adăpost pentru copiii cu handicap sever. Statul nu a investit nimic aici. Prin eforturi susținute, Parohia Greco-Catolică Bădăcin a început campania de renovare a imobilului, în ianuarie 2015, astfel că, în 12 octombrie 2019 s-a reușit deschiderea Casei Memoriale Iuliu Maniu.