Pana acum, etnicii maghiari nu aveau locuri rezervate la Academia de Politie. De beneficii asemanatoare se bucura, de cativa ani, si candidatii de etnie rroma.
La initiativa UDMR, la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza, in anul de universitar 2010-2011 vor fi rezervate 37 de locuri pentru cetateni romani vorbitori de limba maghiara. In conformitate cu hotararea guvernului, locurile rezervate cetatenilor de nationalitate maghiara interesati se impart dupa cum urmeaza: politie 15 locuri, politia de frontiera patru locuri, jandarmerie – opt locuri, autoritatea penitenciarelor – trei locuri, pompieri – cinci locuri, arhive – doua locuri.
Conform informatiilor postate pe site-ul UDMR, politicienii maghiari vor demara o campanie de popularizare a acestei posibilitati in randurile tinerilor maghiari din Transilvania, fiind vizat, implicit, si judetul Salaj.
„Prin asigurarea unor locuri pentru tineri de limba materna maghiara, UDMR a inregistrat un succes deosebit de important, deoarece pana acum tinerii maghiari care doreau sa imbratiseze cariera de ofiteri nu aveau rezervate locuri distincte la Academie. Obiectivul pe termen lung al UDMR este ca in localitatile locuite de maghiari, cetatenii de nationalitate maghiara sa poata comunica si in limba lor materna cu aparatorii ordinii publice”, se mentioneaza intr-un document de pe site-ul Uniunii.
Masuri de acest gen au fost luate si in anii anteriori si pentru cetatenii de etnie rroma care primesc, separat, locuri speciale in scolile de politie.

DOAR ABSOLVENTI AI LICEELOR MAGHIARE
Potrivit unui comunicat venit de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi, vor putea participa la recrutare, pe locurile speciale, numai candidatii care au absolvit un liceu cu predare in limba maghiara. In rest, tinerii maghiari se supun acelorasi conditii, valabile, pentru toti candidatii – trebuie sa cunoasca bine limba romana (scris si vorbit), sa fie apti din punct de vedere medical, fizic si psihic, sa nu aiba antecedente penale etc.
Comunica mai bine cu unul de-al lor
Seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Iosif Ghiurca, ne-a declarat ca nu are cunostinta, inca, de informatiile prezentate anterior, dar ca, in mod normal, ar fi bine ca locurile la Academie sa nu fie acordate pe criterii ce tin de etnia candidatilor, iar conditiile sa fie aceleasi pentru toti aspirantii la un post de ofiter in cadrul Ministerului de Interne. „Pe de alta parte, consideram ca ar fi benefic pentru noi sa avem politisti care sa poata comunica mai bine si cu salajenii de alta etnie. E important ca politistul sa cunoasca traditiile si obiceiurile comunitatilor in mijlocul carora isi desfasoara activitatea”, a precizat Iosif Ghiurca.