Peste jumatate (55%) dintre români si-au exprimat dorinta de a lucra în strainatate, conform celui mai recent studiu realizat de catre Bestjobs si The Boston Consulting Group, cel mai mare consultant de business din lume.  În conditiile în care mai bine de unul din patru absolventi de studii superioare (26,6%) pleaca din tara, exodul creierelor poate avea consecinte serioase asupra dezvoltarii României, de vreme ce emigratia permanenta a persoanelor cu studii superioare poate priva tara de cunostintele si competentele necesare pentru îmbunatatirea productivitatii si a standardelor de viata pe termen lung. “n Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, este o provocare pentru angajatori identificarea unor candidati competenti pentru locurile de munca vacante. 

rn

Criza de capital uman este înca si mai acuta când vine vorba de lucratorii calificati, care lucreaza manual, si de lucratorii înalt calificati, în special cei din domeniul IT&C, sanatate, învatamânt, stiinta si inginerie. Exodul medicilor este si el proportional cu tendinta generala si unul din patru medici a parasit tara, arata Banca Mondiala.
Cei mai multi dintre respondentii români care si-ar dori sa lucreze într-o alta tara au sub 30 de ani si au studii superioare.
În ceea ce priveste top 10 tari unde si-ar dori sa lucreze, românii au ales state precum Germania, Marea Britanie, Franta, Elvetia, Statele Unite, Canada, Austria, Spania, Belgia si Italia.
Studiul „Global Talent” privind preferintele candidatilor în ceea ce priveste mobilitatea si ocuparea unui loc de munca este unul dintre cele mai mari studii la nivel mondial, cu participarea a peste 366.000 de respondenti din 197 tari. În România, studiul a fost realizat pe un esantion de 4.000 de respondenti din mediul urban.