Atat absolventii de gimnaziu, cat si cei de liceu, vor fi supravegheati la examenele nationale mai ceva ca persoanele monitorizate de CIA sau FBI. Nu doar salile de examen vor fi supravegheate cu camere video, ci si salile in care se multiplica subiectele si salile in care se preiau si se depun „capodoperele” elevilor. Inspectorul scolar general Ioan Abrudan a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca s-a primit o nota de la Ministerul Educatiei prin care se precizeaza faptul ca in fiecare unitate de invatamant, pe langa camerele video din salile in care elevii vor sustine examenele, trebuie asigurate camere video pentru alte doua sali – una in care se vor multiplica subiectele si alta in care vor fi depozitate lucrarile. Totodata, seful invatamantului salajean spune ca Inspectoratul Scolar Judetean va avea ca principala atributie pana in data de 6 iunie sa verifice daca toate unitatile de invatamant in care se organizeaza examene au in dotare camere de supraveghere, iar saptamana viitoare – pe 6 iunie – reprezentantii ISJ Salaj vor avea o intalnire cu reprezentanti ai fiecarei unitati de invatamant pentru a-i instrui cum sa puna in functiune camerele de supraveghere si ce masuri trebuie sa ia ca totul sa fie „perfect” in momentul inceperii fiecarei probe de examen, atat la bacalaureat, cat si la examenele sustinute de absolventii claselor a VIII-a. Incepand cu sesiunea 2012 a examenelor nationale, fiecare sala de examen trebuie sa fie dotata cu camere de supraveghere, astfel incat elevii sa nu aiba nicio sansa sa copieze.
Chiar daca in acest an spun „adio” liceului putin peste 2.400 de elevi (cifra neoficiala pentru ca nu s-a incheiat anul scolar, iar unii elevi se presupune ca vor repeta clasa a XII-a), reprezentantii ISJ Salaj spun ca se asteapta ca peste 3.000 de elevi sa se inscrie la examenul de bacalaureat, tinand cont ca in 2011 rata promovabilitatii BAC-ului a fost de aproximativ 60 la suta, iar o parte dintre cei care n-au trecut „testul maturitatii” vor mai incerca in aceasta sesiune sa obtina diploma de bacalaureat.
Totodata creste numarul cadrelor didactice care vor supraveghea elevii si se acorda bani mai multi decat anul trecut tuturor profesorilor implicati in organizarea si derularea examenelor nationale. Astfel, presedintii comisiilor din centrele zonale de evaluare si ai comisiilor de contestatii, in cazul evaluarii nationale a absolventilor de gimnaziu, vor fi platiti cu aproximativ 60 de lei mai mult decat anul trecut. Secretarul si membrii comisiei vor primi cate 230 de lei, mai mult cu 30 de lei fata de sesiunea 2011. Un profesor care corecteaza lucrari va primi cate 3,5 lei pentru o lucrare corectata, mai mult cu 50 de bani fata de sesiunea anterioara. Si in cazul profesorilor din comisiile de bacalaureat Ministerul va acorda bani mai multi in acest an. Spre exemplu, un presedinte de comisie va primi 460 de lei, comparativ cu cei 400 de lei primiti in sesiunea 2011, iar daca in acel centru sunt inscrisi mai mult de 450 de candidati care sustin examenul de bacalaureat, presedintele va primi 490 de lei. Vicepresedintele, secretarul si membrii comisiei primesc cate 315 lei, comparativ cu cei 275 de lei primiti anul trecut, iar supraveghetorii vor fi remunerati cu 28 de lei pe zi, in timp ce anul trecut au primit 25 de lei pe zi.
Absolventii nu mai au nici o sansa daca nu au invatat pentru examene
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...