Candidatii se vor putea inscrie atat pentru BAC-ul profesional, cat si pentru cel national, sa fie siguri ca obtin macar o diploma.

Incepand cu anul 2013, absolventii de liceu vor putea sustine doua tipuri de bacalaureat – bacalaureatul profesional si bacalaureatul national, dupa ce ministrul Educatiei Ecaterina Andro-nescu a propus cateva modificari in ce priveste organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat incepand cu sesiunea de vara 2013. „Si anul trecut si anul acesta au ramas foarte multi absolventi de liceu fara diploma, iar multi dintre acestia nu mai au nicio sansa de a-si obtine diploma, daca nu se face aceasta schimbare. Pe de alta parte, angajatorii refuza absolventii de liceu care nu au diploma de bacalaureat. Aceste lucruri, adunate, la care s-au adaugat foarte multe solicitari din partea celor ce doresc abordarea diferentiata a bacalaureatului, ne-au condus la urmatoarea formula: bacalaureatul national ramane neschimbat, dar se adauga aceasta formula de bacalaureat profesional care inseamna accentuarea competentelor si care-l va determina pe absolvent sa devina mai competitiv pe piata fortei de munca. Nu vor fi modificari la bacalaureatul national, dar vom vorbi despre o mai buna adecvare a subiectelor, in sensul ca aceia care au avut la o disciplina sapte ore pe saptamana nu pot avea aceleasi subiecte cu cei care au avut trei ore pe saptamana”, a declarat ministrul pentru Jurnalul.ro.
Noile modificari dau posibilitatea elevilor sa aleaga ce tip de bacalaureat vor sa sustina, dar si posibilitatea sa le sustina pe ambele. Absolventii care nu au de gand sa urmeze studiile superioare pot opta pentru BAC-ul profesional, iar cei care vor sa-si continue studiile se vor inscrie pentru BAC-ul national. Doar ca si subiectele la bacalaureatul national vor fi intocmite diferentiat, in functie de numarul orelor studiate pe saptamana la materiile din care elevii sustin examenul. In plus, cele doua tipuri de bacalaureat nu vor fi organizate in acelasi timp. Prima data se vor organiza probele de competente, urmate de bacalaureatul profesional, dupa care bacalaureatul national, astfel incat absolventii sa se poata inscrie si sa le sustina pe amandoua.
Proiect si proba practica la BAC-ul profesional
Propunerea Ecaterinei Andronescu este ca absolventii care doresc sa sustina bacalaureatul profesional sa se inscrie cu un proiect pe care sa-l elaboreze sub indrumarea unui cadru didactic, dupa care vor sustine o proba practica. Dar, si acesti candidati vor sustine probele de competente de comunicare in limba romana, de comunicare in limba materna si moderna, precum si competentele digitale, la fel ca in cadrul bacalaureatului national. Daca, in anii urmatori, absolventii care au promovat bacalaureatul profesional vor sa obtina si diploma de bacalaureat national vor avea de sustinut doar examenele la probele scrise, fiindu-le recunoscute probele de competente.