Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar fiscale nu face decat sa conduca la distrugerea fermelor agricole mici. Cel putin aceasta este parerea mai multor fermieri salajeni. Inginerul Aurel Chereches din Jibou, un pasionat crescator de animale, afirma ca prevederile din respectiva Ordonanta de Guvern reprezinta o aberatie si duc la implementarea unui sistem de impozitare care va distruge fermele familiale si initiativele de dezvoltare a acestora.
Boul nu se impoziteaza pentru ca nu-i vaca, iar impozitele se aplica „in cascada”
Nu-i nevoie sa fii specialist in zootehnie sau finante pentru a-ti da seama de aberatiile din Ordonanta. Actul respectiv prevede doar impozitarea vacilor si bivolitelor, taurii sau boii nefiind considerate bovine. De asemenea, pentru cei care au intocmit actul normativ, la categoria bovine au ramas numai vacile. Taurul nu se mai impoziteaza, nu mai este bovina, boul la fel nu se mai impoziteaza. „Este o prevedere ciudata afirma Chereches. Daca am cinci vaci in gospodarie ca persoana fizica, trebuie sa platesc impozit pe cele trei vaci care depasesc limita de doua, conform legii. Dar daca am 500 de taurasi, juninci, boi, nu mai platesc impozit pentru ca Codul fiscal impoziteaza numai vacile si bivolitele” a explicat inginerul.
Ce se intampla insa cu sistemul dublu sau triplu de impozitare, ne spune un specilaist in finante al carui nume am fost rugati sa-l pastram in anonimat „pentru ca s-ar putea sa-i supar pe mai marii zilei”. „Cine are curajul ca in afara de culturi agricole, culturi de camp, sa se ocupe si de cresterea animalelor ca persoana fizica plateste impozit de doua ori. O data pentru ca a cultivat cereale, unde plateste impozit pe suprafata, dupa care este impozitat si daca are curajul sa tina mai mult de doua vaci. Daca, Doamne fereste, are curajul sa gandeasca in perspectiva si sa faca din lapte branza, il mai impozitam o data. Este o impozitare in cascada”, a explicat finantistul.
16 la suta din norma de venit
Aproximativ 15.000 de agricultori salajeni vor trebui sa achite, incepand din acest an, un impozit pe venit de 16 la suta la o suma fixa, numita norma de venit. La aceasta suma fixa agricultorii vor trebui sa achite si contributia pentru sanatate de 5,5 la suta. Aceste dari ar urma sa fie achitate din subventia comunitara, care la ora actuala este de 142 de euro la hectar. Cei care lasa terenul parloaga nu platesc impozit la stat, dar nici nu incaseaza subventia europeana aferenta. Totusi, noile modificari aduse Codului Fiscal prevad niste limite de la care plata impozitului devine obligatorie, in functie de normele de venit stabilite pe unitate de suprafata (ha), cap de animal, familie de albine.
Pentru a veni in ajutorul agricultorilor interesati, publicam mai jos normele de venit, stabilite de Guvern, in functie de tipul culturilor si de numarul de animale. Cereale peste doua hectare norma de venit este de 449 de lei, iar impozitul de 16 la suta din norma de venit; plante oleaginoare peste doua hectare – 458 de lei: cartofi, peste doua hectare – 3.488 de lei; legume in camp, peste 0,5 ha – 400 de lei legume in spatii protejate peste 0,2 ha – 8.033 lei; pomi de rod peste 1,5 hectare – 4700 de lei; vie de rod peste 0,5 hectare – 1385 de lei; flori si plante ornamentale peste 0,3 hectare – 11.773 de lei.
Animale – vaci si bivolite peste doua capete – 453 de lei; ovine si caprine intre 10-50 de capete – 23 de lei, peste 50 de capete 65 de lei; porci pentru ingrasat intre 6-10 capete – 56 de lei, peste 10 capete -177 de lei; albine 50-100 de familii – 70 de lei, peste 100 de familii -98 de lei; pasari 100-500 de capete-2 lei, peste 500 de capete -3 lei.