Dupa lupte seculare, vorba lui `nea Caragiale, incepand de azi mieii vor putea fi jupuiti si viscerati la Abatorul de ovine din Hereclean. Cel putin asa sustine dl. Dumitru Ardelean, seful abatorului si presedintele Cooperativei Agricole “Ovicarn”. Propriu-zis abatorul va intra in functiune la sfarsitul acestei luni, (cum s-ar zice inaugurarea cea mare), insa de azi cei ce doresc sa sacrifice miei de Sarbatorile Pascale pot apela la serviciile acestei unitati. De fapt dl. Ardelean preciza ca “deocamdata prestam servicii catre populatie. In acest sens, am efectuat probele de functionare ale conveioarelor”. La… eveniment au fost invitati reprezentanti ai presei locale si, desigur, ai Directiei Sanitar Veterinare si de Siguranta Alimentelor (dr. Marioara Lupau si dr.Vasile Chindris). Cand lumea va fi lume si abatorul va functiona din plin, aici se vor putea sacrifica 1.600 de miei in opt ore si 400 de porci, tot in opt ore. Pana atunci cei care vor veni cu mieii la… injunghiere ii vor preda vii la un capat al abatorului si-i vor recupera, sub forma de carcasa, la celalalt capat, putandu-i identifica dupa crotaliul din ureche. Sumele percepute pentru serviciul de sacrificare “vor fi mai mult modice”, sustine dl. Ardelean. Am insistat totusi sa aflam cat de… modice. In orice caz, pana in 20 de RON pe cap de animal. Nu intentionam sa ne imbogatim din aceste prestari de servicii, ci mai mult vrem sa venim in sprijinul populatiei, a mai adaugat amfitrionul. Cert este ca prin probele de functionare si primele sacrificari de miei, nadejdile crescatorilor de oi din Salaj si din tot Ardealul au sporit. Spun asta pentru ca la un moment dat investitia se afla in… deriva.
Abatorul de ovine din Hereclean este cea mai mare si mai moderna unitate de acest gen din Transilvania, a fost construit cu fonduri obtinute prin Programul SAPARD, iar investitia se apropie de doua milioane de euro. Si mai ales ca aici pe vreme de criza isi vor gasi loc de munca peste 60 de semeni de-ai nostri.