Datorita numarului mare de cazuri noi de Covid-19 confirmate in ultima perioada in Romania si a tendintei multor romani de a nu respecta regulile de distantare si igiena, toate acestea au dus la amanarea implementarii unor noi masuri de relaxare, asteptate de la 1 iulie.


Relaxare amanata

„S-a evaluat tot ce a insemnat ultimele doua saptamani, in care am avut o crestere a numarului de cazuri noi, in care au crescut cazurile in terapie intensiva, a crescut numarul de decese. Recomandarile specialistilor din Grupul Tehnico-stiintific sunt de a amana noile masuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umarim zilnic si saptamana care urmeaza, evolutia numarului de cazuri, evolutia cazurilor de la terapie intensiva, evolutia deceselor si respectarea normelor de precautie, reguli de igiena, distantarea fizica”, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, la Digi24.
Ministrul a continuat spunand ca „suntem intr-un moment in care gestionam un numar de cazuri crescut si s-a decis la nivelul Grupului Tehnic sa amanam ce-a de-a patra masura de relaxare”.
„In masura in care evolutia va deveni favorabila, ne gandim si la alte masuri de relaxare. In perioada urmatoare, vazand ca avem stabila o saptamana in care scade numarul de cazuri noi si transmiterea comunitara scade si ea, atunci putem sa ne gandim la masuri de relaxare. Ramane ca fiecare intre noi sa gestionam fiecare masura de relaxare”, a precizat Tataru.
Una dintre masurile de relaxare asteptate sa intre in vigoare incepand din 1 iulie era deschiderea restaurantelor si in spatii inchise, nu doar pe terase.

Noutati de la 1 iulie

Luni, 29 iunie, in urma unei sedinte conduse de premierul Ludovic Orban, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a decis noi reglementari in contextul pandemiei de Covid-19.
Membrii Comitetului au decis ca, de la 1 iulie, se va institui sanctiunea complementara „a suspendarii autorizatiei de functionare pentru organizatorii activitatilor si a evenimentelor in care regulile de siguranta sanitara nu sunt respectate”.
In acelasi timp, s-a decis „permiterea organizarii si desfasurarii antrenamentelor si cantonamentelor colective, in grupuri de maxim 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori, cu respectarea conditiilor stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului si Sportului si ministrului Sanatatii si aplicabile pentru Liga I de fotbal”.
De asemenea, se vor putea organiza cursuri de instruire si workshop-uri pentru adulti precum si cele organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane si cu respectarea regulilor de distantare fizica stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii.
Prin aceeasi hotarare devine posibila organizarea „activitatilor specifice din domeniul apararii nationale, ordinii si sigurantei publice desfasurate in aer liber, cu participarea a maxim 200 persoane si sub supravegherea unui medic epidemiolog” si „activitatilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate in aer liber astfel incat sa fie asigurata o suprafata de minimum 4mp pentru fiecare persoana participanta si respectarea regulilor de protectie sanitara”.
De asemenea, CNSU a decis sa mentina si dupa 1 iulie lista statelor aflate in „zona verde”, pentru care nu mai exista obligatia izolarii la domiciliu pentru cetatenii care vin in Romania din respectivele tari.