Joi, 19 septembrie polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Sălaj, au depistat în barurile și locațiile cu jocuri de noroc nu mai puțin de 199 de elevi care absentau de la ore.
A fost prima acțiune comună, în sistem integrat, organizată de la debutul cursurilor acestui an școlar, cu scopul asigurării unui climat de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ din județul Sălaj, pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, a consumului de tutun și băuturi alcoolice, în rândul elevilor, precum și pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
”Au fost legitimate 230 de persoane, au fost verificate 68 de unități de învățământ și 98 de societăți comerciale, dintre care 7 care exploatează jocuri de noroc. Au fost depistați 199 de elevi care absentau de la orele de curs, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 300 de lei, una conform prevederilor Legii nr. 61/1991 și o alta conform prevederilor Legii nr. 349/2002. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, alături de jandarmi și alți reprezentanți ai structurilor de aplicare a legii, vor desfășura astfel de activități pe tot parcursul anului școlar, pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, a delincvenței juvenile, prevenirea comiterii unor fapte antisociale în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora și, în general, asigurarea unui climat optim pentru elevi”, transmit reprezentanții IPJ Sălaj.
Credit foto: IPJ&IJJ Sălaj
Campanie în școlile din mediul rural
În paralel cu acțiunile din zonele adiacente școlilor, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sălaj, au desfășurat șase activități educativ-preventive, în unități de învățământ din medul rural.
Campania „TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA.” are drept scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, dar și de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de substanțe interzise.