De alaltăieri a inceput postul Paştelui, cel mai aspru post in calendarul bisericesc. Credincioşii nu consumă produse de dulce, nu se căsătoresc şi incearcă să fie mai buni.
Postul, test al voinţei
Postul Sfiintelor Paşti, cunoscut şi sub denumirea de Postul Mare, ţine 48 de zile. In perioada de dinanitea sărbătorii pascale, credincioşii işi amintesc de cele 40 de zile in care Iisus a ţinut post inainte de a-şi incepe incepe activitatea sa mesianică. „Am intrat in postul Paştelui, atat cre-dincioşii ortodocşi, cat şi cei greco-catolici. Este un post foarte greu, cu doar două dezlegări de peşte. Reprezintă o perioadă de fortifiere a trupului şi a sufletului. Această perioadă este una de purficare şi de pregătire pentru Invierea Domnului. Este o jertfă pe care credinciosul o aduce divinităţii”, ne spune Ioan Ghiurco, preot la Catedrala „Sfanta Vineri”. Postul, potrivit preotului Claudiu N., nu este o simplă abstinenţă de la anumite alimente, ci pune la incercare voinţa cre-dincioşilor. Este un test de voinţă de a rezista ten-taţiilor. „Sunt mulţi care nu au postit niciodată, dar li se pare foarte greu să postească pentru că nu au voinţa să incerce”.
Postim, dacă ne ajută Dumnezeu
Postul alimentar in-seamnă renunţarea la produsele care provin de la animale pentru o perioadă de şapte săptămani şi inlocuirea lor cu alte alimente. Majoritatea sălăjenilor, abordaţi de echipa Graiul Sălajului, şi-au exprimat dorinţa de a posti, insă nu sunt siguri că vor reuşi. „Dacă mă ajută Dumnezeu o să postesc, dacă mai am ceva borcane cu gem şi zacuscă puse pentru iarnă, poate aşa reuşesc”, spune Ileana, o pensionară. Tinerii respectă tot mai puţin această regulă, iar majoritatea persoanelor de varsta a doua nu sunt foarte convinse că pot sau că vor. In schimb, bătranii nu renunţă la obiceiurile creştine chiar dacă au pensia mică şi probleme de sănătate. Deşi postul nu este pentru persoanele bolnave, unii se incăpăţanează. „Eu am la ţară animale, trăim cum putem, dar trebuie să postim, este bine cat putem să ţinem post”, spune Lucreţia, o femeie din satul Stană.
Postul negru – tot mai „căutat”


Sălăjenii nu au bani. Au ajuns la concluzia că este scump să mănanci indiferent că mănanci de post sau nu. Postul negru este cel mai aspru post pe care il ţin creştinii, iar in zilele in care il ţin, nu se mănancă nimic. „Nu postim cand avem ce manca, cand nu avem, postim”, spune familia Lucaciu, in timp ce işi face cumpărăturile. „Eu cand postesc, postesc serios, adică nu mănanc nimic. Mă mai gandesc dacă o să postesc sau nu”, spune Mariana.
Cartofii şi fasolea – alimente de bază
Creştinii care aleg să ţină Postul Mare apelează in special la cartofi şi la fasole, ca alimente de bază. Numai că preţurile au crescut, un kilogram de cartofi este 2,5 lei, iar fasolea ajunge la 10 lei kilogramul, iar pentru cei care nu şi-au pus provizii pentru iarnă le va fi tot mai dificil să postească. Murăturile sunt 5 lei, iar spanacul 8 lei. Kilogramul de ciuperci costă 7,5 lei, aproape cat un kilogram de carne de pui, iar un tub de pateu vegetal ajunge la 3,5 lei , in funcţie de gramaj, bani cu care se poate cumpăra un pateu de porc. In diferite feluri de mancare, carnea poate fi inlocuită cu soia, bucăţi sau mărunţită. Preţul unui pachet de soia variază intre doi şi cinci lei. Tocaniţa cu soia şi ciuperci, sniţel de soia, sarmale cu soia sau supă de legume pot fi alternative pentru meniul de post. Restaurantele vin şi ele in sprijinul sălăjenilor care postesc, cu meniul zilei care costă aproximativ 10 lei. Cei care vor să consume un meniu cat mai variat in fructe şi legume, au de scos din buzunar bani cat pentru un meniu fără restricţii.
Pieţarii nu sunt optimişti
Chiar dacă sălăjenii care postesc se axează pe fructe şi pe legume, comercianţii din Piaţa Agroalimentară din centrul Municipiului Zalău nu speră la vanzări consistente. „Astăzi nu am simţit deloc o imbunătăţire a pieţei”, ne spune un comerciant. Legumele au rămas la acelaşi preţ in ultima perioadă. S-au scumpit fructele. Mărul, care era cel mai accesibil fruct a ajuns la trei lei kilogramul, portocalele la cinci lei şi perele la nouă lei kilogramul. Au mari şanse să rămană pe tarabe. „Lumea nu are bani, merge foarte prost in ultima vreme. Nu cumpără legume, sigur nici carne, nu ştiu ce mănancă”, spune Grigore, un vanzător de legume.
Beneficii fizice şi spirituale
Potrivit Bisericii şi specialiştilor in nutriţie, postul are avantaje atat de natură fizică cat şi sufletească, pentru cel care reuşeşte să il ţină. Unii ţin acest post mai mult că o reţetă pentru sănătate. „Mă ajută mai ales la siluetă, mai dau joc cateva kilograme şi mă simt mult mai bine”, spune Florica, o doamnă care intenţionează să ţină post. Abstinenţa totală sau parţială de a ne hrăni cu anumite alimente este legată de menţinerea şi redobandirea sănătăţii. „Abuzurile de orice fel dăunează sănătăţii, iar postul purifică atat trupul cat şi sufletul”, spune preotul Ioan Ghiurco. De asemenea, o alimentaţie fără produse de origine animală bogată in fibre ajută la eliminarea toxinelor din organism şi curătă intestinul, iar consumul mare de lichide şi fructe ajută la detoxifierea organismului.