Cu o săptămână înainte de Crăciun, mulți zălăuani caută bradul perfect. În oraș sunt mai multe locații de unde pot fi achiziționați pomii ce urmează a fi împodobiți, fie că vorbim de spații special autorizate în acest scop, fie că ne referim la marile magazine. Primăria Zalău a autorizat patru spații în care comercianții pot vinde brazii pentru Crăciun. Acestea sunt localizate în parcarea din spatele primăriei, în parcarea de la Sala Sporturilor, lângă Hala Agroalimentară din centru și la Piața Astralis. Mai puteți găsi pomi de Crăciun și în parcare la mall, de exemplu, sau la magazinele de bricolaj din municipiu.
Este primul Crăciun în pandemie, iar comercianții de brazi nu sunt foarte încântați de vânzări. Clienți nu sunt mai mulți de 15 pe zi, iar vânzătorii spun că vor fi din ce în ce mai puțini de acum încolo până în seara de Ajun, acest fapt însemnând, evident, un profit mai mic. Se învârte puțină lume în zonele unde se vând brazi, comparativ cu anii trecuți, iar diferența o face ziua de salariu. Atunci, cei care doresc să simtă miros de cetină verde în casă vin să cumpere pomi de Crăciun. Vânzătorii speră, totuși, ca până în Ajun să vândă toți brazii.
Nu doar pandemia a stricat socotelile comercianților. Marile magazine le fac concurență serioasă și e greu să țină pasul cu ofertele acestora.
Legat de prețuri, comercianții spun că vând brazii la fel ca și anul trecut, pe fondul greutăților financiare ale românilor din această perioadă. Oferta este bogată, brazi sunt pe alese, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.
De la soiurile simple și argintii românești până la soiurile importate din Danemarca sau Ungaria, clienții au de unde alege. Brazii românești costă între 20-65 lei bucata, iar cei importați sunt ceva mai scumpi și pot ajunge până la 130 lei bucata.
Brăduții variază între 1,35 m și peste 2,30 m, astfel că și unii dintre cei mai exigenți clienți își poate alege un brad pe măsură. Celor mai pretențioși li se recomandă brazii normandieni, a căror coroană este mult mai bogată.
Pentru clienții care se hotărăsc brusc să înlocuiască bradul artificial cu cel natural, sunt la vânzare pomi pe suporți speciali de lemn, începând de la prețul de 25 lei până la 100 de lei, iar vânzătorul ne asigură că “sunt rezistenți și au și stabilitate”.
Sunt și brazi la ghiveci, pentru cei prietenoși cu mediul. “L-am ales la ghiveci pentru că nu veau să-l arunc, vreau să-l plantez. Este simbolul copilăriei noastre, fără brad natural nu este Crăciun. Am dat 70 de lei pe el”, ne spune un cump[r[tor ,a explicat un cumpărător.
Pentru cei care nu se îndură să cumpere un brad, din motive financiare, dar vor să simtă miros de cetină, comercianții de pomi de Crăciun vând și crenguțe. Ramurile verzi costă între 1-3 lei bucata, dar sunt adesea oferite cadou bătrânilor sau copiilor.
“Am de gând să aduc un aparat mic aici, să punem colinde, avem și noi tehnicile noastre de marketing și poate o să împodobesc și un brad mare, să se bucure clienții de el!”,ne spune unul dintre comercianți.
Pomul de sărbători va fi, cu siguranță, piesa de rezistență în toate casele. Până la Crăciun, mai aveți câteva zile la dispoziție pentru a vă alege bradul dorit.
Comercianții spun că vor fi pe baricade până pe 24 decembrie. Brăduții care vor rămâne nevânduți vor fi donați către Citadin.
Pomul de sărbători va fi, cu siguranță, piesa de rezistență în toate casele.”
Uitam frati romani ce este esential.craciunul nu este doar pomul cel mai frumos ci sa fim mai buni si mai milostivi si buni fata de cei aflati in suferinta.bucuria noastra sa fie si bucuria celor lipsiti.sarbatori frumoase tuturor!