A fost un an bun pentru grau in Sălaj
Iulie, luna de naștere a pâinii. Dacă în alte părți ale țării, combinele „navighează” prin lanurile de grâu ca imense corăbii prin oceanul de aur, iată că de luni această imagine a apărut și în Sălaj. A început recoltatul grâului. Din cele 8.175 de hectare însămânțate în toamnă cu grâu, până ieri la vremea amiezii au fost recoltate în jur de 150 de hectare. Potrivit lui Valentin Duca, directorul Direcției Județene pentru Agricultură Sălaj, zonele în care spicele se apleacă în fața secerii sunt Șimleu, Sărmășag, Bobota, Jibou și peste tot unde terenul permite să intre cu combina. Din aceeași sursă mai aflăm că se preconizează o pro-ducție mai bună ca anul trecut, pentru că și condițiile climatice au fost mai prielnice „S-au recoltat și 4.500 de kilograme la hectar și 3.000 de kilograme, dar din ce avem recoltat până acum estimăm o producție medie de peste 3.500 de kilograme la hectar”, spune Duca. stop_coloana Anul trecut, producția medie de grâu pe județ a fost de 3.280 de kilograme la hectar. „Dacă vremea ține cu fermierii, adică zile cât mai puține cu ploi, campania de recoltare a grâului se poate finaliza în două săptămâni”, completează directorul Direcției pentru Agricultură
Din cele 870 de hectare cultivate cu orz, până ieri au fost recoltate 640 de hectare. Se estimează o medie de 2.900-3.000 de kilograme la hectar pentru orz.
