La sfarsitul saptamanii trecute, sindicatele crescatorilor de oi si capre, dar si delegati ai crescatorilor de bovine au purtat negocieri cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cu cei ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in vederea abrogarii Ordinului nr.111/2008. Ordinul respectiv prevedea ca, in pietele agroalimentare, micii producatori sa comercializeze sortimentele lactate si unele preparate din carne, ambalate si etichetate. In plus comerciantii trebuiau sa faca dovada ca sunt autorizati de Directia Sanitar Veterinara, dar si de Oficiul Registrului Comertului (ORC). In paranteza fie spus, autorizarea la ORC a unei persoane fizice costa sase milioane de lei. Cata branza si cat lapte ar trebui sa vanda lelea Marie din Badon pana sa-si amortizeze… investitia? Protestatarii au invocat faptul ca masurile din ordin sunt masuri de distrugere a producatorului roman. In toate tarile Uniunii Europene taranii vand in piete si nu sunt supusi unor ordine de dictat. Ordin de dictat, pentru ca directorul ANSVSA, dl Radu Roates, nu s-a consultat cu producatorii si nici nu a dat un termen de cel putin sase luni pentru a dezbate proiectul, asa cum prevede legislatia. Printre altele, negociatorii protestantari au cerut si demisia directorului Roates. Dar ce va fi, vom vedea. Cert este ca ministrul Agriculturii, dl. Ilie Sarbu, invocand motive bine intemeiate, a decis anularea Ordinului nr.111/2008. Vorba aceea, „Orice minune tine… trei zile”. Chiar asa, cum sa stii ce produs cumperi, cand el este ambalat, iar mostra de degustare poate fi o cacialma? Cat despre eticheta… se poate scrie ca produsul a fost fabricat ieri si, de fapt, el s-a nascut in urma cu o saptamana. Abrogarea ordinului mai sus amintit nu inseamna ca produsele lactate si unele produse din carne nu trebuie sa indeplineasca anumite conditii de igiena si valabilitate. Inspectorii DSVSA Salaj, dupa spusele d-lui director Mircea Martin, vor controla zilnic pietele agroalimentare ale judetului. Dar, taranii au scapat de-o belea.
Liber la branzeturi in piata!
Articole
Comunicat de presă: Sprijin pentru actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a ADI ITI Țara Silvaniei
Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, a semnat, la data de 28 NOIERMBRIE 2024, Contractul de finanțare nr. 2057, în cadrul Programului Asistență Tehnică 2021-2027, Apel: Îmbunătățirea capacității de gestionare și implementare şi asigurarea transparenţei fondurilor FEDR, FC, FSE+, FTJ – Sprijin pentru elaborarea altor strategii ITI.Valoarea totală a contractului de finanțare pentru proiectul menționat mai sus, cod SMIS 334114, este de 1.147.820,00 lei, valoarea asistenței financiare nerambursabile fiind de 100% (604.289,27 lei…
Mai mult...Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...