Cabinetul Emil Boc a elaborat, ieri, un proiect de lege privind revizuirea Constituţiei, pe care preşedintele Traian Băsescu ar urma să-l trimită Parlamentului, spre aprobare. Proiectul prevede, printre altele, desfiinţarea Senatului, rebotezarea Camerei Deputaţilor in Camera Reprezentanţilor şi introducerea unor termene limită in care Parlamentul să se pronunţe pe anumite subiecte. Mai mult, proiectul taie din elanul parlamentarilor de a-l suspenda pe preşedinte, anunţă REALITATEA.
Un Parlament cu o singură Cameră, maximum 300 de parlamentari şi reguli mai stricte pentru Legislativ in ceea ce priveşte investirea guvernului şi suspendarea preşedintelui. Aceasta este, potrivit ROMANIEI LIBERE, viziunea pentru Romania a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc.
Practic insă este vorba de o minirevizuire a Legii fundamentale, care se referă doar la sistemul parlamentar la care se adaugă un bonus la imunitatea şefului statului, costată şi COTIDIANUL.RO. La randul său, ADEVĂRUL e de părere că premierul Boc doreşte să intărească poziţia şefului statului in raport cu Parlamentul şi cu Guvernul, iar GANDUL arată că proiectul de revizuire a Constituţiei impinge Romania incă un pas spre o republică prezidenţială şi rezolvă o parte dintre „obsesiile“ cu care Traian Băsescu a rămas in urma luptei de gherilă cu Parlamentul din timpul primului mandat.
Practic, constată EVENIMENTUL ZILEI, „Guvernul Boc ii securizează lui Băsescu finalul de mandat“. Potrivit unor surse politice, citate de ADEVĂRUL, documentul prezentat ieri de Boc a fost discutat şi in tête-á-tête-ul pe care acesta l-a avut cu şeful statului inaintea consultărilor de la Cotroceni. Insă ROMANIA LIBERĂ arată că PDL are şanse mici să-şi impună in Parlament propunerile de modificare a Constituţiei, deoarece are nevoie de votul a cel puţin 66% dintre senatori şi deputaţi iar UDMR a anunţat deja că se va pronunţa pentru parlamentul bicameral.
Potrivit Constituţiei in vigoare, proiectul de revizuire trebui adoptat de fiecare Cameră separat (cu cel puţin două treimi din voturi), iar dacă nu se ajunge la un consens asupra formei se va tranşa situaţia intr-o şedinţă comună, prin votul a cel puţin trei pătrimi din numărul total al parlamentarilor. Adică, explică ROMANIA LIBERĂ, prin votul a 75% dintre senatori şi deputaţi. PDL are insă doar 177 de parlamentari dintr-un total de 471. Adică, mai puţin de 38%. Şi chiar dacă ar convinge UDMR, independenţii şi minorităţile să le susţină propunerile, tot nu ar fi suficient, avand nevoie de voturi şi de la PSD şi PNL.