Daca esti suferind cronic, indiferent cat de grava este problema ta, esti plimbat saptamani intregi pana sa fi consultat. Cauza? Harababura creata in sistemul medical de reducerea numarului de consultatii decontate medicilor si de introducerea programarilor.
Programarea consultatiilor la medicul de familie ii pune pe bolnavii cronici la zile intregi de asteptare.
Obligativitatea, valabila de luna aceasta, ca orice vizita la medicul de familie sau la medicii specialisti din ambulatoriu sa se faca numai dupa in baza unei programari, ii pune pe o parte dintre pacienti in situatia de a-si primi consultatia medicala la cateva zile – daca nu chiar saptamani – dupa ce au solicitat-o. Cei mai afectati de aceasta masura sunt, dupa cum ne-a explicat dr. Dan Medve, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Salaj, bolnavii cronici inscrisi la medici de familie cu pacienti multi pe lista, si asta deoarece tot din aceasta luna numarul consultatiilor pe care le poate face un medic de familie intr-o zi nu trebuie sa fie mai mare de 20. „Chiar daca un medic face 50 de consultatii intr-o zi, el nu va putea fi platit de Casa de Asigurari de Sanatate decat pentru 20, asa ca fiecare va incerca sa se limiteze la cele 20 de consultatii dintr-o zi. Prin urmare, medicii care aveau, pana acum, in mod normal, cate 40 – 50 de consultatii pe zi, vor fi nevoiti sa-si programeze pacientii pe termen mai lung”, a precizat Medve. El a subliniat, insa, ca nu se pune problema amanarii consultatiilor pentru pacientii cu afectiuni acute, ori pentru copii si femei gravide, care vor beneficia de consultatii in regim de urgenta, imediat, fara a fi nevoie de programare. Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie a mai precizat ca exista, totusi, unele… nuantari si in privinta afectiunilor cronice: „Daca vine pacientul cu o tuse de trei saptamani, nu intra la afectiuni cronice si va fi programat in functie de pozitiile libere din programul medicului”, a explicat el. Pe langa urgentele medicale, mai sunt „scutiti” de programare si pacientii din mediul rural care nu au posibilitatea tehnica de a se programa telefonic, dar si analizele medicale recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.
Taxa pentru bolnavii neprogramati
Odata cu noul contract-cadru pe 2010, ce va intra in vigoare de luna viitoare, pacientii care nu au programare, dar care insista sa fie consultati mai devreme, ar putea fi pusi sa plateasca o taxa. Este vorba despre o taxa similara celor care se platesc in regim privat, al carei cuantum urmeaza sa fie stabilit de fiecare medic in parte. „Va fi exact ca si in policlinici: primele patru numere vor fi luate pe baza de programare, gratuit, iar pentru urmatoarele numere de ordine se va plati” – ne-a explicat dr. Medve.