Noul tip de bacalaureat se va sustine incepand cu 2012, iar liceele vor putea organiza admitere abia din 2013.
Primii elevi care vor da piept cu modificarile importante aduse de viitoarea Lege a Educatiei Nationale sunt actualii liceeni din clasa a X-a, care vor sustine in 2012 primul bacalaureat in noua formula. Este vorba despre un bacalaureat constand in nu mai putin de sapte probe – patru orale (sau de evaluare a diferitelor competente specifice – la limba romana, la cele doua limbi de circulatie internationala studiate in liceu si la informatica) si trei scrise. Elevii care studiaza in una din limbile minoritatilor nationale vor sustine cinci probe orale si patru probe scrise. Prin urmare, noul tip de bacalaureat este departe de a fi unul simplificat fata de cel actual, din contra, el complicand si mai mult pregatirea candidatilor prin introducerea asa numitelor probe transdisciplinare (din mai multe materii). Astfel, candidatii de la profilul real din filiera teoretica vor sustine, pe langa examenele obligatorii la limba romana (valabil pentru toti candidatii) si la matematica, si o proba transdisciplinara din stiintele naturii (fizica, chimie si biologie). Pentru profilul umanist din filiera teoretica, probele se vor sustine la geografie si transdisciplinar din stiinte socio-umane (istorie, economie, sociologie, filozofie, psihologie). Pentru filiera tehnologica va fi o proba scrisa la disciplina specifica profilului si o proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala sunt prevazute o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii, si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii. Rezulta, astfel, ca viitorii candidati de la examenul de bacalaureat vor avea de pregatit cel putin cu trei materii in plus fata de predecesorii lor.

ORELE DE DUPA-AMIAZA REVIN „LA MODA”
Introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial va intra in vigoare incepand cu anul 2013, primii care vor sta mai mult cu un an in scoala gimnaziala fiind elevii care acum sunt in clasa a V-a. Desi nu se precizeaza, probabil tot din 2013 se va face si transferul grupei pregatitoare la invatamantul primar. Asta inseamna ca incepand cu anul scolar 2013 – 2014, scolile gimnaziale vor avea cu doua randuri de clase in plus. Daca pentru scolile mici asta n-ar trebui sa reprezinte o problema in ceea ce priveste cresterea necesarului de spatiu, scolile cu trei sau mai multe clase paralele nu vor putea asigura sali pentru toate clasele, cel mai probabil urmand sa se treaca din nou si la program de dupa-amiaza. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” Zalau, care are sapte clase pe nivel de studiu si care va avea, din 2013, cu 14 clase in plus, in conditiile in care nici la actualul numar de clase nu detine spatiu suficient.
Admitere in liceu – numai daca exista concurenta
Tot din 2013 se introduce si admiterea in liceu, dar numai acolo unde numarul candidatilor este mai mare decat numarul locurilor disponibile. Prin urmare, elevii vor afla abia dupa inscrierea la liceul dorit daca peste aproximativ doua saptamani vor avea sau nu de sustinut un examen. Pentru orice eventualitate, liceele vor trebui sa anunte cu doi ani inainte disciplina din care se va sustine examenul.