Ca in multe alte domenii, birocratia in domeniul achizitiilor publice creeaza nu doar haos, ci si pierderi considerabile. Aprovizionarea cu alimente a spitalelor este doar unul dintre exemple: „Cand creste pretul la un produs, furnizorul opreste aprovizionarea si se face o noua licitatie”, spune directorul Spitalului de Urgenta Zalau, dl. Ioan Muresan. Pe de alta parte, la licitatie participa, de regula, furnizori putini, din cauza maldarului de documente care li se cer. Si nu este deloc exclus sa existe si intelegeri intre participanti de genul tu castigi uleiul, tu orezul, tu zaharul… „Ce am putut sa fac? N-am mai acceptat sa se aduca pui netransati, pentru ca pulpele nu ajungeau niciodata la bolnavi. Acum aducem doar pulpe”, spune directorul spitalului. Pe de alta parte se opteaza, atunci cand se poate, pentru alimente preambalate (unt, branza, miere, dulceata s.a.)
De anul trecut, de blocul alimentar raspunde dl. Vasile Lungu si directorul spitalului spune ca si-a dorit, acolo, un om care se pricepe.
Tot anul trecut, trei angajati din care un sofer, au plecat acasa cu contractele de munca desfacute. Vasile Lungu ne-a spus ca s-au furat ulei, orez, zahar, pulpe de pui, ficatei de pui, branza de vaci… Alimentele au fost furate… intre magazie si bucatarie. Adica, au fost scoase din magazie, dar n-au mai ajuns in bucatarie si, respectiv, la bolnavi. Poate ca actualul sistem deranjeaza, pentru ca exista un control strict privind circuitul”, spune Vasile Lungu (Poate n-ar fi rau daca s-ar verifica ce se intampla si intre bucatarie si bolnavi).
Cat despre calitatea hranei, dl. Lungu afirma ca se respecta dieta prescrisa de medici si aportul de calorii stabilit de catre dieteticieni. In rest, „incercam sa facem in asa fel incat, bolnavii sa nu simta criza financiara care ne costa tot mai mult”. Si mai are un argument. Salariatii din spital care servesc masa la cantina, contracost, primesc, zilnic, meniu comun al sectiilor din spital.
Pentru furt din hrana bolnavilor, afara!
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...