Desi mai sunt doar cinci ani pana cand, teoretic, toti salajenii ar trebui sa fie racordati la sisteme de alimentare cu apa potabila, jumatate din primariile comunelor din judet nici macar nu au obtinut finantarile necesare in acest sens.
Comunele salajene au la dispozitie mai putin de cinci ani pentru a indeplini „porunca” data de Uniunea Europeana in privinta alimentarii cu apa potabila, si anume de a asigura accesul locuitorilor la acest serviciu pana cel tarziu la 31 decembrie 2015. Potrivit datelor primite de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj, in prezent are acces la sisteme centralizate de alimentare cu apa doar aproximativ 20 la suta din populatia rurala a Salajului, mai exact locuitorii din Agrij, Bocsa, Carastelec, Cosei, Crasna, Criseni, Cuzaplac, Ileanda, Lozna, Letca, Romanasi, Sarmasag, Somes Odorhei si Hereclean. In alte cateva comune sunt in derulare lucrari de extindere ori de realizare a infrastructurii de apa potabila: Crasna, pentru localitatea Crasna; Pericei – pentru localitatile Pericei, Periceiu Mic, Sici si Badacin; Mesesenii de Jos; Hida – pentru localitatile Hida si Baica; Napradea – pentru localitatile Napradea si Cheud; Creaca; Chiesd; Almasu; Criseni; Varsolt; Mirsid; Benesat; zona periurbana Cehei, Pusta Vale.
Anul acesta urmeaza sa fie demarate lucrari similare in Rus si Cizer (pentru localitatea Pria), care au primit finantare prin Ordonanta 7/2006, dar si in comunele Agrij, Crasna, Romanasi, Salatig, Dobrin, Poiana Blenchii si Galgau, care au castigat proiecte de finantare prin Fondul European pentru Agricultura si dezvoltare Rurala.
Codasii – buni de plata?
In total sunt, astfel, 28 de comune in care realizarea infrastructurii de apa potabila fie a inceput, fie urmeaza sa inceapa cu fonduri castigate deja. Raman alte 29 de comune in care apa la robinet, in sistem centralizat, este pentru localnici un vis indepartat. Dincolo de sanctiunile cu care ameninta UE in cazul nerespectarii termenului dat pentru racordarea populatiei la sisteme de alimentare cu apa, ramane problema banilor, tot mai multe voci oficiale sustinand ca 2009 a fost ultimul an in care s-au acordat finantari nerambursabile pentru alimentari cu apa. Asta nu poate insemna decat ca este foarte posibil ca in comunele in care primarii n-au facut nimic pana acum in aceasta directie, greul sa fie suportat de localnici, care ar putea fi pusi la plata daca isi doresc apa la robinet.
Doar 20 la suta din locuitorii satelor salajene au apa la robinet
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...