Vesti bune pentru angajatii din invatamant. Acestia vor beneficia de zile libere pentru a sarbatori Vinerea Mare, prima si a doua zi de Pasti, precum si prima si a doua zi de Rusalii, in functie de data la care sunt celebrate acestea de cultul religios legal, crestin de care apartin.
Toate acestea, conform unei propuneri legislative adoptate, miercuri, 26 februarie 2020, in unanimitate (92 de voturi "pentru"), de Senat, in calitate de camera decizionala.
Propunerea legislativa, care completeaza art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii si art.94 din Legea nr.1/2011 a Educatiei nationale, a fost initiata de catre zece parlamentari apartinand grupurilor PSD, USR, UDMR, Pro Europa, minoritati sau neafiliati.
Conform proiectului, salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin de care apartin, cat si pentru alt cult crestin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
La stabilirea structurii anului scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea in vedere: pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale care apartin de un cult religios legal crestin, acordarea zilelor libere pentru Vinerea Mare, prima si a doua zi de Paste, prima si a doua zi de Rusalii se face in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. De asemenea, ministerul va avea in vedere includerea a doua zile libere suplimentare pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru beneficiarii directi ai educatiei si formarii profesionale apartinand acestora.
"Proiectul clarifica modul in care se aloca zilele libere de sarbatoare legala pentru cei care au un substrat religios, respectiv enoriasii fiecarui cult vor putea beneficia de ele in functie de specificul acelui cult, iar in ceea ce priveste modificarea la Legea Educatiei Nationale, se introduce o clarificare necesara pentru elevii care sunt musulmani sau evrei, pentru ca acestia sa iti poata respecta propriile traditii. Este un gest de respect pentru culte si pentru enoriasii lor", a spus deputatul Silviu Vexler, in calitate de initiator al actului normativ, in plenul Senatului.