Reglementarile in vigoare privind administrarea imobilelor cu mai multe apartamente prevad o serie de obligatii importante pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele care si-au asumat misiunea de a gestiona treburile unui condominiu.
Activitatea de administrare include activitati de administrare tehnica si intretinere a proprietatii comune, de contabilitate si de casierie. Chiar si asa, alte activitati de administrare pot fi stabilite prin statut sau prin o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari.
1. Un administrator lucreaza in baza unui contract de administrare, ca angajat de asociatia de proprietar sau ca persoana fizica autorizata.
2. Intocmeste formularele pentru contractarea de furnizori de servicii pentru intretinerea imobilului (reparatii lift, curatenie etc).
3. Gestioneaza fondul de rulment al asociatiei, dar si pe cel de reparatii.
4. Calculeaza si afiseaza la avizier lista cheltuielilor lunare de intretinere, impreuna cu veniturile realizate de asociatie din exploatarea partilor comune, daca este cazul.
5. Asigura respectarea normelor de aparare impotriva incendiilor.
6. Notifica in scris restantierii la plata cheltuielor. Nu poate plati furnizorii de servicii si produse decat prin intermediul contului curent al asociatiei care, potrivit Legii asociatiilor, este unic.
7. Trebuie sa detina un certificat de calificare profesionala.
Finalmente, daca administratorul se hotaraste sa plece sau asociatia de proprietari decide schimbarea sa, acesta este obligat sa transmita noului administrator, in baza unui proces-verbal de predare-primire vizat de presedintele asociatiei si de catre cenzor/comisia de cenzori, intr-un termen de 5 zile de la incetarea contractului sau, totalitatea documentelor, bunurilor si valorilor aflate in administrarea sa, situatia financiar-contabila a asociatiei si a fiecarui proprietar in raport cu asociatia, situatia soldurilor elementelor de activ si de pasiv la data predarii.