Marti, 11 februarie 2020, salajeanul Vaida Bela, noul director al Agentiei Nationale pentru Zootehnie, impreuna cu Dorina Ardelean coordonator al Oficiului Judetean de Zootehnie , a sustinut o conferinta de presa, la Oficiului Judetean de Zootehnie din Zalau. Conferinta a avut tema “ Organizarea activitatii de ameliorare la nivel national si judetean".

rn

Vaida ne-a vorbit despre trei intalniri, avut in noua sa calitate, intalnirea cu Oficiile Judetene de Zootehnie din regiunea de Nord -Vest, intalnirea cu Asociatia Crescatorilor de Ovine si Bovine si intalnirea cu Asociatia Apicultorilor.

rn

Referitor la prima intalnire, Vaida a declarat ca a fost o intalnire reusita, unde au fost dezbatute obiectivele pe termen scurt, mediu si lung al agentiei, care in opinia sa in momentul de fata se afla intr-o anumita letargie ca si activitate, datorita modului in care a fost privit si legiferat activitatea agentiei la nivel national. "Din stadiul in care Romania era una dintre cele mai puternice tari din punct de vedere al ameliorarii, activitate preponderenta in cadrul agentiei, am ajuns in momentul de fata o tara cu un potential de activitate, nu ca si potential de ameliorare, destul de haotic" a spus Vaida Bela care a propus, chiar si la nivel de minister, intrarea intr-un amplu program de reorganizare al Agentiei.

rn

Ameliorarea raselor de animale pe regiuni

rn

Din partea ANZ, pe termen mediu se doreste punerea in practica a principile reale ale ameliorarii raselor de animale. In momentul de fata, conform lui Vaida exista o faza incipienta in care societatile de ameliorare au fost acreditate in baza unui program de ameliorare, despre care Vaida spune ca este destul de superficial intocmit. Acesta isi doreste ca impreuna cu specialisti din Romania din domeniul zootehnie sa imbunatateasca programele de ameliorare si eventual sa acrediteze si programe noi de ameliorare pe regiuni acolo unde populatia de animale o permite.

rn

In ce priveste reproductia animalelor, Vaida considera ca baza de date, care acum este realizata atat DSV, cat si de OJS trebuie facuta de o singura institutie, in speta de Agentia Nationala de Zootehnie, pentru ca activitatea de ameliorare depinde de o baza de date, reala si concret, privind animalele care sunt in momentul de fata pe teritoriul Romaniei si a capacitatile acestor animale din punct de vedere al productiei si al potentialului de ameliorare.

rn

Bubaline – rasa autohtona risca sa dispara, in Salaj au mai ramas aproximativ 1500 de capete

rn

Referitor la a doua intalnire, cea cu Asociatia Crescatorilor de Ovine si Bovine, Vaida a declarat ca asociatiile si-au exprimat dorinta ca registrele genealogice de rasa sa fie intocmite si pe regiuni, nu numai la nivel national, pentru ca in felul acesta controale oficiale de productie cat si marirea performantelor animalelor ar fi mult mai usoara.

rn

"Vrem sa avem un protocol de colaborare cu tot ceea ce inseamna statiuni de cercetare in domeniul zootehnic si nu in ultimul rand un protocol de colaborare cu toate institutele de specialitate din tara, facultati de zootehnie, dar si liceele agricole, pentru ca in ultima vreme se vorbeste tot mai mult, chiar si domnul ministru vorbeste de o reinvigoarare a activitatilor din liceele agricole, care pot sa fie un vector important in ceea ce priveste controlul oficial productie, cat si in zona de pregatire al elevilor in domeniul de ameliorare al animalelor" a spus Vaida.

rn

La acesta intalnire s-a discutat situatia cresterii bivolilor din tara. "Romania si in special Salajul care era fruntas in numarul de bubaline la nivel national, in momentul de fata discutam undeva la 13.000 de capete, Salajul are undeva la 1500 de capete, efectiv care pe vremuri era de ordinul zecilor de mii" a spus Vaida care a atras atentia ca daca nu ne vom ingriji de acesta specie autohtona in cativa ani poate sa dispara ca si rasa recunoscuta la nivel mondial.

rn

Ca prima activitate care se doreste dezvoltata impreuna cu OJS, directorul ANZ spune ca se vrea dezvoltarea activitatii de monta naturala, ce presupune bonitarea taurilor de bivoli, iar in urma bonitari in functie de clasa data fiecarui animal, sa fie autorizat atat zootehnic si veterinar, pentru folosirea ca si monta naturala in centrele de monta. Vaida a vorbit si despre faptul ca se doreste dezvoltarea unui centru de colectare si congelarea materialului seminal la statiunea de la Sercaia (Brasov).

rn

In ce priveste ovinele, tot in cadrul acestei intalniri, Vaida a declarat ca, tot la fel, crescatorii vor sa aiba registre de rasa pe ecotipuri, unde se vorbste de patru varietati care sunt in Romania si care apartin unei singure rase. Aici se doreste demararea unei activitati de recunoastere a lor ca si rase de sine statatoare, si aici este vorba de turcana bala, turcana oachesa, turcana breaza si turcana cu capul negru.

rn

Apis Mellifera Carnica vs Apis Mellifera Carpatica

rn

Luni, 10 februarie 2020, Vaida Bela a avut intalnirea si cu apicultorii din zona Nord Vest si a declarat ca: "in momentul de fata suntem in plin proces de modificare a legii apiculturii". Directorul ANZ crede ca intentionat, s-a creat un monopol in jurul rasei Apis Meriva Carpatica, deoarece unii apicultori vor ca sa fie rescunoscuta ca singura rasa autohtona din Romania, iar cercetatorii in schimb, conform lui Vaida, sustin ca rasa autohtona din Romania este Apis Mellifera Carnica, care este o rasa foarte vechie si printr-o selectie a rezultat un ecotip, Apis Mellifera Carpatica. Vaida spune ca in baza legii apiculturii trebuie sa se faca in asa fel incat la nivel national sa fie acreditate mai multe stupine de elita, pe cele doua rase distincte, in asa fel incat din stupinele de productie si multiplicare stupari sa aiba drept de alege. In momentul de fata exista o singura stupina de elita recunoscuta la nivel national de la Baneasa si apicultorii sunt nemultumiti pentru ca nu au varianta de a cumpara matci cu forme legale, pentru a ameliora familele de albine.

rn

Tot in cadrul acestei intalniri, a fost abordat programul national apicol care este in curs de lansare pentru urmatorii trei ani. Conform lui Vaida, foarte mari modificari fata de sesiunile anterioare nu vor fi, aici fiind sume fixe alocate atat din bugetul national, cat si din bugetul european, care vine impartit in functie de activitatile si schemele de plata elegibile stabilite dupa depunerea cererilor la Agentia pentru Plati.

rn

La sfarsitul conferintei de presa, Vaida Bela director al Agentei Nationale pentru Zootehnie, a multumit tuturor fermierilor, care au fost prezenti la aceste intalniri, dar si celor care nu au putut sa fie prezenti, asigurandu-i ca in orice moment pot apela la colegii sai din cardul Oficilor Judeteme de Zootehnie si ca usa de la agentia Nationala de Zootehnie este deschisa in permanenta si la orice ora pot sa-l contacteze pentru a rezolva probleme care tin de acesta agentie.

rn