Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) informeaza ca, in 4 noiembrie, au intrat in vigoare prevederile Legii nr. 196/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
Una dintre acestea se adreseaza persoanelor care desfasoara activitati legale de vanatoare si anume ca, pot pastra arma, in conditii de siguranta, la gestionarul fondului cinegetic care a organizat activitatea de vanatoare, la un armurier autorizat sau in spatiul destinat cazarii, in conditiile stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
Inca o modificare este ca posesorii armelor de vanatoare vor putea achizitiona si detine maximum 500 de cartuse pentru cate o singura arma de fiecare calibru (fata de 300), dintre cele pentru care are dreptul de port si folosire.
Detinerea, portul sau folosirea armelor si munitiilor inscrise in permisul de arma, ulterior expirarii termenului de valabilitate al acestuia, este interzisa.
Restul modificarilor cu impact asupra detinatorilor de arme si munitii, sunt urmatoarele:
– Armele de panoplie au fost redefinite ca arme dezactivate – arme de foc care au fost facute definitiv improprii folosirii, prin dezactivare, asigurandu-se ca toate componentele esentiale ale armei de foc in cauza au devenit definitiv nefunctionale si imposibil de demontat, inlocuit sau modificat, intr-un mod care sa nu permita in niciun fel reactivarea armei de foc.
– Armele de recuzita au fost redefinite ca arme de spectacol si arme acustice – arme de foc transformate cu scopul specific de a fi utilizate in mod exclusiv pentru a trage gloante oarbe, de exemplu in reprezentatii teatrale, sesiuni fotografice, filme si inregistrari de televiziune, reconstituirea unor evenimente istorice, parade, evenimente sportive si instruire.
Potrivit unui comunicat al IGPR, in cadrul aceleiasi modificari legislative a fost introdusa o noua categorie de arme – arme de alarma si arme de semnalizare – dispozitive care sunt proiectate numai pentru a trage gloante oarbe sau cartuse pirotehnice de semnalizare sau pentru a expulza substante iritante sau alte substante active, care indeplinesc conditiile de siguranta a tragerii si prezinta garantia ca nu pot fi transformate pentru a expulza o alice, un glont sau un proiectil prin actiunea unui combustibil de propulsie.
"Sunt interzise procurarea, detinerea, folosirea, precum si efectuarea oricarei operatiuni cu incarcatoare ce se pot monta pe arme de foc semiautomate cu percutie centrala sau cu repetitie, care: a) pot contine mai mult de 20 de cartuse, in cazul armelor de foc scurte; b) pot contine mai mult de 10 cartuse, in cazul armelor de foc cu teava lunga, prevazute la categoria A pct. 6 si 7 din anexa. (art. 9 alin. 3).
Detinerea, portul sau folosirea armelor si munitiilor inscrise in permisul de arma, ulterior expirarii termenului de valabilitate al acestuia, este interzisa, (art. 25 alin. 5)", mai arats sursa citata.
Titularul dreptului de detinere sau de port si folosire a armelor si munitiilor are dreptul de a detine si purta o singura data armele si munitia inscrise in permisul de arma cu scopul exclusiv de a le depune la un armurier autorizat pentru depozitare sau instrainare, intr-o perioada de maximum 30 de zile de la data expirarii valabilitatii permisului de arma.
Persoana careia i-au fost anulate sau suspendate drepturile de detinere, port si folosire ale armelor si munitiilor are obligatia de a-si depune armele si intreaga cantitate de munitie la un armurier autorizat, dupa care va trebui sa depuna dovada acestui fapt, impreuna cu permisul de arma, in termen de 30 de
Posesorii armelor de vanatoare vor putea achizitiona si detine maxim 500 de cartuse pentru cate o singura arma de fiecare calibru (fata de 300), dintre cele pentru care are dreptul de port si folosire.
La cerere, colectionarii de arme pot fi autorizati sa colectioneze maximum 10 cartuse, pentru cate o singura arma de fiecare calibru, iar munitia din colectie poate fi folosita numai in locul unde se afla arma detinuta sau colectia, in caz de legitima aparare.
Dispozitiile referitoare la acordarea permisului de arma, la inscrierea armei in permisul de arma, la drepturile si obligatiile solicitantului armei letale se aplica armelor neletale supuse autorizarii.
"Persoanele care detin arme de foc semiautomate cu percutie centrala sau cu repetitie, care pot contine mai mult de 20 de cartuse, in cazul armelor de foc scurte sau pot contine mai mult de 10 cartuse, in cazul armelor de foc cu teava lunga, prevazute la categoria A pct. 6 si 7 din anexa la lege, sunt obligate ca in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 196/2019 sa le instraineze entitatilor prevazute la art. 9 alin. (4) din Legea nr. 295/2004 (institutiile publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, persoanele juridice prevazute la art. 100 alin. (2), operatorii economici autorizati potrivit prevederilor Legii nr. 232/2016 privind industria nationala de aparare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, muzeele si colectionarii de arme autorizati in conditiile legii) sau, dupa caz, de a le casa, transforma sau dezactiva", informeaza Politia.
E lege. Este permisa detinerea intre 100 si 500 de cartuse pentru armele de vanatoare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...