Printre acestea se numara: restaurantele, barurile, spectacolele, dar si gradinile zoologice sau botanice
rn
Muncitorii cu ziua au din aceasta vara inca 9 domenii in care pot lucra: in publicitate, in organizarea de expozitii si spectacole, in restaurante si baruri, dar si la cresterea si reproductia animalelor, in gradini zoologice, botanice sau in rezervatii naturale. Reprezentantii hotelurilor, unii dintre cei care au cea mai mare nevoie de sezonieri, nu par prea incantati. Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii considera ca zilierii le vor fi de ajutor, dar economistii au un avertisment: taxele pe care angajatorii trebuie sa le dea statului nu sunt prea prietenoase.
Adrian Benta, analist fiscal: "Trebuie sa tinem minte ca, incepand cu luna mai, s-a introdus ca si obligatie a celui care angajeaza zilieri sa plateasca si sa retina 25% contributia la pensie, pe langa 10% impozitul pe venitul din salarii. Practic, taxele pe veniturile realizate de zilieri se apropie de contractul de munca".
Potrivit legii, intr-un an, un zilier nu poate lucra pentru acelasi beneficiar mai mult de 90 de zile. Exceptie fac cei care lucreaza in agricultura, la cresterea animalelor si in domeniul viticol. "n cazul lor, perioada de lucru poate ajunge la 180 de zile cumulate intr-un an.