Spitalul Judetean Salaj a fost inclus intr-un raport despre "refuzul la efectuarea avortului la cerere in Romania" efectutat in iunie 2019, de catre Centrul FILIA, in parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Initiative Publice. Monitorizarea a fost realizata in luna aprilie 2019, inaintea sarbatorilor de Paste. Raportul arata ca "din cele 158 de spitale publice care au fost contactate si care au infrastructura necesara pentru a face intreruperi de sarcina in 40 de spitale din 24 de judete se fac intreruperi de sarcina oricand. Raportul mai spune ca "nu se fac intreruperi de sarcina la cerere in timpul sarbatorilor religioase in 36 de spitale din 19 judete". De asemenea "nu se fac deloc intreruperi de sarcina la cerere in 51 de spitale din 29 de judete (32.2% din spitalele care au raspuns) si "nu au putut primi mai multe informatii prin telefon in 31 de spitale (19.6% din spitalele care au raspuns)." Monitorizarea a inclus si spitalul Judetean Salaj.

rn

La Spitalul Judetean Salaj se fac avorturi doar prin trimitere de la medicul de familie

rn

Ca sa verificam situatia la Spitalul Judetean Salaj am sunat sa solicitam un avort pentru o prietena fictiva si am cerut informatii de la Urgente prin centrala spitalului, unde o asistenta ne-a spus ca "trebuie sa ne adresam la un ginecolog, nu prin urgenta". Am insistat daca la cerere se face avortul iar asistenta ne-a raspuns ca "noi nu, deci cu bilet de trimitere de la medic de familie in policlinica sau adresati-va la un ginecolog privat si va spune daca face aici si atunci va interneaza." Sfatul a fost sa "Cautati un medic, bine, mai bine".

rn

Se numeste "avort terapeutic" in caz ca o persoana este nevoita sa avorteze din cauza unor probleme legate de sarcina, iar despre acest tip de probleme trebuie sa va informati din literatura de specialitate(dar in nici un caz de pe internet!!!) sau cel mai bine de la medicul vostru de familie. Intreruperea de sarcina la cerere, se poate efectua conform legii pana la 14 saptamani, este un serviciu care nu este suportat de asigurarea de sanatate, fiind platit de pacienta, dar intreruperea sarcinii din motive medicale, sau avortul terapeutic, cum este mentionat in lege, este un serviciu gratuit, decontat de stat.

rn

Avortul dincolo de convingerile voastre religioase, intr-un stat laic este un drept garantat, de care trebuie sa se tina cont, chiar daca eu personal nu sunt pentru folosirea avortului ca si metoda contraceptiva, avand in vedere ca in anul de gratie 2019 sunt prezervative Har Domnului…dar cum nici acestea nu sunt sigure 100% asa cum de altfel scrie si pe prospect, trebuie sa se lase femeii acest drept pe care poate sa-l foloseasca sau poate sa refuze sa-l foloseasca.
Raportul din care am citat datele anterioare mai aminteste ca in Romania "peste 10.000 de femei au murit ca urmare a interzicerii avortului in perioada comunista, iar ingradirea accesului femeilor la intrerupere de sarcina la cerere a condus la avorturi facute in conditii improprii." si ca "Organizatia Natiunilor Unite a recunoscut ca a nega dreptul femeilor la intreruperi de sarcina in conditii sigure, constituie un act de violenta impotriva femeilor " Raportul de asemenea, mai atrage atentia "ca nu exista educatie sexuala in scoli, desi 76% dintre romani considera ca ar trebui sa fie predata". Dincolo de ce se intelege prin educatie sexuala (si unii se gandesc doar la propaganda de un anumit tip si nu la preventie), va intreb daca ar fi oportun sa avem aceste ore in scolile noastre, pe langa sau in locul orelor de religie, pentru a se evita situatia de a se folosi avortul pe post de contraceptiv?