Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a votat, miercuri 26 iunie, numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului. Aceasta a fost propusa In functie de catre partidul lui Calin Popescu Tariceanu, ALDE, care la ultimele alegeri europarlamentare nu a atins pragul de 5%. Numirea a fost aprobata In Parlament cu 209 de voturi „pentru”. Altii candidati la functia de Avocat al Poparului au mai fost Catalin-Voinea de la PMP si pe Peter Eckstein Kovacs care a fost sustinut de USR si PNL. Imediat dupa ce a fost propusa de ALDE pentru functie, Renate Weber a anuntat ca demisioneaza din partidul care a propus-o pentru aceasta functie.

rn

Victor Ciorbea, care a fost din 15 mai 2014 Avocat al Poporului a trimis, luni, o adresa catre presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Marcel Ciolacu si Calin Popescu Tariceanu, în care i-a anuntat ca mandatul sau în acasta functie a încetat. Potrivit legii 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, "Avocatul Poporului este numit pe o durata de 5 ani de Camera Deputatilor si de Senat, în sedinta comuna. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singura data". Daca tinem cont de activitatea lui Victor Ciorbea am putea spune ca aceasta limitare e bine-venita.

rn

In contextul aprobarii prin ordonanta de urgenta a Codului Administrativ facut de Guvernul Dancila, alegerea Renatei Weber nu este IntAmplatoare, daca tinem cont ca multe din prevederi sunt neconstitutionale si doar Avocatul Poporului poate sa atace aceasta ordonanta…