Legea pensiilor de stat, prin care PSD Isi iluzioneaza proprii votanti, a fost adoptata prin vot de catre Camera Deputatilor, for decizional. PAna sa fie adoptata, aceasta lege s-a plimbat Intre Parlament si Curtea Constitutionala datorita unor probleme de inconstitutionalitate. In acest moment Legea trebuie promulgata de Presedintele RomAniei si vom vedea daca in cazul lui Iohannis va conta interesul pentru un nou mandat sau interesul tarii, mai ales ca aceasta lege in caz de promulgare ar urma sa se aplice doar din 1 septembrie 2021. Daca ieri am scris despre cum s-au desfasurat lucrurile In Parlament In timpul adoptarii acestei "bombe cu efect IntArziat", astazi o sa scriem despre elemente principale ale acestei legii.

rn

Pensiile aflate în plata vor fi recalculate

rn

Un prim element ar fi ca punctul de pensie va fi recalculat pe etape si ar urma sa ajunga la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Astfel ca, punctul de pensie dupa recalculare, va creste la 1.265 de lei, în 2020 la 1.775 de lei si la 1.875 de lei în 2021, iar din anul 2022, valoarea punctul de referinta se va indexa anual cu rata inflatiei si 50% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut realizat.

rn

Studiile de masterat si doctorat, vechime în munca
Un alt element ar fi ca Legea pensiilor extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat în plus fata de studiile universitare la zi, stagiul militar, pensia de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice.

rn

Reducerea vArstei de pensionare la anumite femei

rn

Un element de noutate ar fi ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si care au nascut 3 copii, pe care i-au crescut pâna la vârsta de 16 ani, beneficiaza de o reducere considerabila a vârstei de pensionare, însa numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de sase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

rn

Doar un singur tip de pensie anticipata.

rn

In momentul de fata, în România exista doua tipuri de pensie anticipata, cea în care nu exista penalitati de cuantum si cea partiala care are penalizari de cuantum. Cu noua Lege pensionarea anticipata se va putea face numai cu 5 ani înainte de limita de vârsta standard de pensionare si va putea fi ceruta în cazul în care s-a realizat stagiul complet de cotizare, vechime de 35 de ani cât si de cei care l-au depsit cu pâna la 8 ani.

rn

Plati retroactive la pensii pentru perioade la alegere

rn

Un ultim element principal al acestei legii este plata retoractiva la pensii pentru o perioada la alegeri. Daca acum platile se pot face în urma pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior, iar aceasta posibilitate va fi permanenta, nu doar temporara, cum este In prezent.

rn

Legea Pensiilor NU se aplica momentan

rn

Reamintim votantilor PSD si in special pensionarilor si bunicilor ca aceasta lege a pensiilor NU se aplica imediat, deoarece trebuie promulgata de "neamtul" Iohannis, ramAne la latitudinea si la constiinta Presedintelui RomAniei sa activeze sau sa demorseze acesta bomba cu efect Intarziat.
In caz de lipsa de responsabilitate al acestuia legea urmeaza sa se aplice de la 1 septembrie 2021.

rn

In dorinta de avea cativa bani In plus la pensie, dorinta pe care PSD-ul tot timpul a speculat-o cu ocazia alegerilor (si tot fara bani au ramas datorita scumpirilor care urmau dupa aceste majorari) pensionari nu constientizeaza ca exista riscul sa pierzi nu doar 15% din pensie, ca pe timpul lui Boc, ci 100%, daca bugetul tarii va colapsa ca In cazul Greciei, iar sacali din lumea financiara, abia asteapta sa parieze si sa ne devoreze leul, moneda nationala.