Cei doi senatori salajeni, Pop Gheorghe de la PSD si Cristian Lungu de la PMP, au lipsit de la votul din Senat.

rn

Senatul a respins luni cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Calin Popescu Tariceanu, acuzat de luare de mita în perioada când era premier. S-au înregistrat 38 de voturi pentru, 71 de voturi împotriva si o abtinere. Dupa sase luni de tergiversari, cererea DNA de încuviintare a urmaririi penale în cazul presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a intrat la vot luni, 3 iunie, în plenul Senatului.

rn

Din decembrie anul trecut, Biroul permanent a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul acestei solicitari, invocând ca senatorii au nevoie de timp pentru studierea dosarului.
Procurorii spun ca Tariceanu ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firma austriaca.
Miercurea trecuta, 29 mai, la trei zile de la înfrângerea ADLE partidului lui Tariceanu în alegerile europarlamentare, Comisia Juridica a Senatului a decis ridicarea imunitatii în cazul liderului ALDE si al Senatului, pentru care DNA a cerut încuviintarea începerii urmaririi penale. Surse politice declarau ca Tariceanu ar fi dat asigurari PSD ca va continua sa sprijine Guvernul, în schimbul respingerii solicitarii DNA, scrie Hotnews.

rn

Procurorii nu pot începe urmarirea penala împotriva lui Calin Popescu Tariceanu, iar dosarul nu va putea ajunge în instanta pentru a se vedea daca liderul ALDE este sau nu vinovat de acuzatia ca a luat 800.000 de euro mita pe vremea când era prim-ministru. Decizia de ridicare a imunitatii se ia cu votul majoritatii senatorilor prezenti la sedinta. Reamintim ca PSD are nevoie de voturile ALDE pentru a-si pastra majoritatea guvernamentala. Un eventual vot pozitiv al senatorilor PSD la cererea DNA ar putea duce la ruperea coalitiei, în timp ce respingerea solicitarii DNA ar elimina o mare problema pentru presedintele ALDE.
Comisia juridica a Senatului a recomandat saptamâna trecuta ridicarea imunitatii lui Calin Popescu Tariceanu, în dosarul în care DNA îl acuza de luare de mita pe vremea când era prim-ministru. Decizia, amânata mai bine de jumatate de an, a fost luata cu 3 voturi pentru, 2 abtineri si 1 vot împotriva. Decizia a fost anuntata de presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc. La sedinta comisiei au fost prezenti doi senatori PNL, un senator USR, doi senatori PSD si un senator UDMR.