Consiliul Local Zalau a dezbatut si a votat bugetul orasului pe 2019 in sedinta de vineri, 19 aprilie. Proiectul de buget prezentat de Primaria Zalau in urma cu zece zile arata ca orasul poate miza anul acesta pe 169,21 milioane de lei. Din care aproape 100 de milioane sunt pentru functionare si
rn
69,38 de miloane de lei sunt pentru dezvoltare.
Banii pentru dezvoltarea Zalaului pe anul acesta provin aproape integral din fonduri europene. Din cei 69,38 de milioane, 68,68 de milioane sunt de la Uniunea Europeana, din Fondul European de Dezvoltare Europeana (proiecte cu finantare nerambursabila), iar 0,7 milioane reprezinta excedentul bugetului local la finalul anului 2018. Zalaul va cofinanta proiectele pe bani europeni din imprumut, aproximativ 15,54 milioane de lei.
Din bugetul de 99,82 de milioane de lei destinat functionarii, autoritatea executiva cheltuie cel mai mult – 19.671.000 lei; serviciile publice si rambursarile de credite pentru investitii vor fi de 13.403.000 lei; asistenta sociala – 13.350.750 lei; invatamant – 10.946.680 lei; transport in comun – 7.850.000 lei; salubritate – 5.905.390 lei; reparatii strazi – 5.000.000 lei; Politia Locala – 4.285.000 lei; intretinere spatii verzi – 3.550.000 lei; sanatate – 3.453.080 lei; activitati sportive, culturale si cluburi sportive – 2.790.000 lei; datoria publica – 2.615.000 lei; cultura – 2.495.000 lei; baze sportive – 1.345.000 lei.
rn
Banii sunt prea putini pentru scoli si gradinite fata de nevoi
rn
Consilierul local PNL Dana Crisan a tinut sa scoata in evidenta cateva din defectele bugetului. A remarcat ca sumele alocate pentru bunuri si servicii pentru unitatile de invatamant sunt alocate pentru trimestrele 1 si 2 si sunt undeva la jumatate din nevoile acestora, iar pentru trimestrele 3 si 4 nu sunt prevazute alte sume. In plus, la cresa cheltuielile cu materiale sunt cu 20% mai mici fata de anul trecut.
Directorul economic al Primariei Zalau, Mariana Cuibus, a spus insa ca sumele alocate unitatilor de invatamant trebuie sa le ajunga inclusiv si pe trimestrele 3 si partial 4, argumentand ca banii alocati de la Ministerul Educatiei sunt foarte putini.
rn
Minusuri la intretinerea spatiilor verzi si reparatii de strazi
rn
Bani alocati anul acesta pentru intretinerea spatiilor verzi sunt mai putin de jumatate fata de anul trecut, a mai punctat consilierul local PNL Dana Crisan.
Iar pentru salubrizare si dezapezire cheltuielile materiale sunt cu cu 25% mai mici decat anul trecut, in conditiile in care in Consiliul Local s-a discutat ca ar trebui sa se renunte la sare si nisip in favoarea unor materiale mai putin agresive cu asfaltul. Plus ca la capitolul reparatii curente strazi sunt anul acesta cu 27% mai putini bani decat anul trecut, a mai spus Dana Crisan.
Viceprimarul Teodor Balajel a raspuns afirmand ca nu sunt bani suficienti pentru a face un buget ideal, dar tocmai acesta este rolul Consiliului Local, sa faca rectificari in functie de nevoile de pe parcurs. Si legat de cheltuielile pentru spatii verzi si reparatii drumuri, vicele recunoaste ca sumele alocale sunt deficitare, dar noua optica si directie pe care o are firma Citadin este de a participa la licitatii publice pentru a-si creste veniturile.
rn
Conducerea Primariei are atuul investitiilor pe bani europeni
rn
Dincolo de lipsurile bugetului in ansamblu, cu un buget de dezvoltare de 69 de milioane de lei, bani din fonduri europene, Primaria Zalau se mandreste anul acesta cu cele ma mari sume alocate investitiilor din istoria recenta a orasului.
"La capitolul investitii, este adevarat si felicit executivul primariei pentru fondurile europene atrase si intradevar este un an, daca ne uitam in jurul nostru toate orasele au atras sume semnificative din fonduri UE. Acesta este anul fondurilor europene. Este foarte bine ca si Zalaul este printre aceste orase. dar nu am vazut nici un leu alocat pentru parcul industrial. Este un proiect la care am renuntat definitiv? Am mai inceput aceasta discutie si anul trecut, si la rectificarea de acum doi ani", a spus consilierul PNL Dana Crisan.
Primarul Ionel Ciunt a tinut sa sublinieze ca in septembrie Zalaul era pe locul al doilea in reginea Nord Vest la atragerea de fonduri europene, dupa Oradea, dar cu contractele de finantare semnate de atunci nu-i exclus sa fi ajuns pe primul loc.