De Ziua Politiei, in 25 martie, comandantul Inspectoratului de Politie Juetean Salaj (IPJ), Gabriel Terhes, a avansat in grad 68 de politisti salajeni. Ce s-a remercat a fost ca 67 dintre ei au fost avansati la împlinirea stagiului, iar unul a fost avansat pentru merite exceptionale.
rn
Putini politisti reusesc sa se impuna prin activitate, daca ne uitam ca Inspectoratul General al Politiei Romane a avansat pe intreg parcursul anului trecut pentru merite deosebite doar 84 de politisti din totalul de 45.000 cat are MAI la nivel national.
Va ramane insa un secret numele politistului salajean cu merite exceptionale, pentru ca a dorit sa ramana anonim si probabil ca faptul ca un motiv in plus sa nu-i fie divulgata identitatea este ca lucreaza la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice al IPJ Salaj.
AM aflat doar ca este vorba de o femeie, devenita politista in anul 2003, este ofiter, iar din luna mai 2013 lucreaza la Criminalitate Economica, serviciu condus de comisarul sef de politie Florin Jula.
"Ofiterul de politie manifesta corectitudine si raspunde in permanenta solicitarilor adresate pentru rezolvarea problemelor de serviciu, inclusiv in afara orelor de program. Este foarte bine pregatit profesional si este preocupat in permanenta de insusirea legislatiei. De asemenea, da dovada de obiectivitate si corectitudine in activitatile desfasurate. Ii doresc mult succes in continuare", ne-a declarat, seful SICE, comisarul sef de politie Florin Jula.
rn
A finalizat zece dosare penale intr-un an si s-a zbatut
pentru recuperarea a aproape cinci milioane de lei
rn
Purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Maria Cristea, ne-a spus cate ceva despre activitatea ofiterului de politie avansat pentru merite exceptionale.
"Referitor la activitatea de cercetare penala desfasurata de la inceputul anului 2018 si pana in prezent, ofiterul a finalizat cercetarile in 10 dosare penale, dintre care patru au fost finalizate cu propuneri de trimitere in judecata si doua cu propuneri de declinare a competentei.
In dosarele penale intrumentate care au fost finalizate cu propunere de trimitere in judecata, ofiterul a instituit masuri asiguratorii in fiecare dintre acestea, valoarea bunurilor indisponibilizate prin instituirea de masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile fiind de aproximativ 3.750.000 lei. Totodata a fost poprita in cont bancar suma de 1.157.019 lei."
rn
Dosare de milioane instrumentate de politista destoinica
rn
Ca exemplu de dosar instrumentat de politista de exceptie, IPJ da un dosar penal pentru evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani in care au fost cercetati sase inculpati (cinci persoane fizice, din care unul autor si patru complici si o persoana juridica). In fapt, autorul, in calitate de administrator la o societate comerciala din Salaj, cu domeniul de activitate comert cu produse agroalimentare, in perioada 2009 – 2011 a dispus inregistrarea de facturi fictive in contabilitatea societatii, ce au avut ca obiectiv comert cu cereale, facturi emise de cei patru complici, care in calitate de administratori ai unor societati din judetul Bihor, fara activitate economica, au produs un prejudiciu bugetului de stat in suma de 6.019.963 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA. In dosar a fost instituita masura propririi asupra contului apartinand persoanei juridice, fiind indisponibilizata suma de 1.157.019 lei. De asemnea, au fost instituite masuri asiguratorii pe bunuri mobile sau imobile pana la valoarea pagubei produse bugetului de stat. Fata de autor a fost dispuza masura controlului judiciar, incepand cu data de 9 august 2018. Cei patru complici au incheiat acord de recunoastere a vinovatiei.
Intr-un alt dosar penal au fost efectuate cercetari fata de doi inculpati, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si delapidare in forma continuata. In fapt, s-a retinut ca cei doi inculpatii, in calitate de administratori de fapt si de drept ai unei societati comerciale de pe raza judetului Salaj, cu domeniul de activitate transport marfa, in perioada 2010 – 2013 nu au inregistrat in contabilitate toate veniturile realizate din activitatea de transport desfasurata. Cei in cauza au inregistrat in evidenta contabila facturi fictive si au folosit diverse sume de bani in scopuri personale, producand un prejudiciu de 1.750.757 lei. In vederea recuperarii prejudiciului au fost instituite masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile apartinand inculpatilor, in suma de aproximativ 3.000.000 lei.
In prezent ofiterul mai are in lucru 15 dosare penale, doua dintre acestea fiind complexe, cu un prejudiciu de peste 2.000.000 lei fiecare dosar, reiese din comunicatul oficial transmis de IPJ Salaj redactiei Graiul Salajului.