Statul consuma foarte multe resurse cu verificari la firmele mici, iar de la anul va fi schimbata abordarea si Fiscul isi va concentra mai mult controalele pe firmele mari si mijlocii, a anuntat miercuri Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

rn

"Cred ca trebuie schimbata abordarea, pentru ca lipsa de venituri la bugetul de stat vine in special de la contribuabilii mari si mijlocii, nu neaparat de la cei mici", a explicat ministrul, subliniind ca ANAF consuma nejustificat foarte multe resurse umane si financiare cu firmele mici, pentru a gasi ceva ce nu justifica un astfel de act.
In ce priveste orientarea controalelor cu precadere spre companile mari, ministrul de Finante a tinut sa precizeze ca nu se refera neaparat la multinationale, ci la companiile mari si medii in general.
"Nu vorbesc de multinationale, vorbesc de marile companii. Vor fi masuri, mai multe, o sa vedeti cand prezentam Ordonanta cu masuri care sa echilibreze si sa conduca la un tratament corect in piata. Din pacate, intre companii exista o concurenta neloiala. Dincolo de relatia lor cu statul este in primul rand o relatie corecta intre companii in mediul privat. Verificam pentru ca legea sa fie respectata", a spus Teodorovici.
Eugen Teodorovici a sustinut totodata ca este deja in pregatire un act normativ, iar anul viitor vor fi luate mai multe masuri pentru a creste controalele la companiile mari.

Firmele vor fi impartite in trei
categorii, iar pentru cele
"curate" vor fi anumite facilitati

rn

Ministrul Finantelor a mai spus ca, de anul viitor, firmele ar putea fi impartite in trei categorii, reglementarile fiind deja in discutie in Parlament, in catutarea unui "temei legal" pentru a imparti firmele in categorii – A, B si C -, astfel incat masura sa fie adoptata „pana la finalul acestui an” si sa intre in vigoare de anul viitor.
in prima categorie vor fi incluse firmele care nu au obligatii fata de terti si fata de stat, iar in cazul acestei categorii de firme au fost propuse facilitati sau un „tratament care sa incurajeze conformarea voluntara”, astfel incat mai multe companii sa fie tentate sa faca parte din aceasta categorie.
Ministrul a mentionat ca aceasta propunere este inclusa printre amendamentele de la ordonantele de urgenta 25 si 89, pentru care votul in Plenul Parlamentului va fi luni.