Fondurile de pensii obligatorii vor publica pe site-urile proprii date financiare despre activitatea din ultimii 10 ani, conform unui proiect al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Astfel, clientii vor putea sa analizeze mai bine performanta fondurilor, avand acces rapid la evolutia in timp a performantelor acestora.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) intentioneaza sa modifice cerintele de transparenta pentru administratorii fondurilor de pensii. In acest sens, a publicat un proiect de norma care prevede obligatii de raportare mai extinse fata de paricipanti.
O noutate este ca fondurile de pensii private obligatorii vor trebui sa mentina pe site informatiile financiare despre activitatea proprie pentru ultimii 10 ani. Cel mai important aspect este ca participantii vor putea afla online modul in care a evoluat in timp valoarea unitara a activului net. Acesta este indicatorul cel mai important pentru participanti, deoarece evolutia sa arata perfomanta fondului.
Desi obligatia de a-l raporta exista si in prezent, de cele mai multe ori, administratorii prezinta doar cel mai recent nivel al acestui indicator, nu si evolutia sa in timp. Singura varianta viabila pentru a afla valoarea reala in timp a activului net, pentru fiecare fond de pensii, o reprezinta site-urile de specialitate care permit utilizatorilor sa afle permanent modul in care a fluctuat valoarea unitatii de fond si sa compare randamentele fondurilor de pensii.
Mai mult, CSSPP va obliga administratorii sa prezinte pe site-urile proprii situatia lunara a investitiilor, precum si raportarile semestriale si anuale, pe ultimii 10 ani de activitate.
O alta cerinta noua de raportare este ca administratorii sa publice cu regularitate structura pe varste a participantilor, valoarea contributiilor incasate si contributia medie pe participant. Ca si pana acum, participantii vor trebui sa primeasca anual prin posta o situatie a contului personal, pana pe data de 15 aprilie.
INFORMATII PE INTELESUL TUTUROR
Cresterea gradului de transparenta a fondurilor de pensii este fara indoiala importanta, insa maniera de publicare a informatiilor conteaza la fel de mult. Datele ar trebui sa fie disponibile intr-o forma simpla, cu cat mai putine cuvinte de specialitate, asa cum recomanda si un studiu al Comisiei Europene despre sectorul pensiilor private obligatorii. Bombardarea participantilor cu prea multe informatii si intr-un limbaj prea tehnic tinde sa provoace confuzie in randul populatiei.
Comisia Europeana considera ca o informare corecta catre participanti consta in transmiterea unui numar suficient de informatii, cu explicatii, grafice si tabele simple, urmand ca datele suplimentare sa fie disponibile la cerere.
Din pacate, in Romania, modul in care se transmit informatiile catre participanti este unul in care termenii tehnici abunda. Rapoartele anuale nu ofera nici pe departe o analiza a activitati fondului pe intelesul consumatorilor, ci de cele mai multe ori se publica bilantul contabil, astfel ca majoritatea participantilor nu inteleg mare lucru din ce se intampla apoi cu contributiile platite. Din aceasta perspectiva, impunerea unor reguli de catre CSSPP privind modul de prezentare al informatiilor ar putea ajuta populatia sa inteleaga mai bine activitatea fondurilor de pensii private.
Aproape 4,5 milioane dintre romani au pensii private
In octombrie 2009, in Pilonul II (pensiile private obligatorii) erau 4.486.928 de participanti, o crestere cu 11,3 la suta fata de decembrie 2008. De remarcat este faptul ca 39 la suta dintre participantii raportati in sistemul Pilonului II la finalul lunii octombrie aveau peste 35 ani, acestia nefiind obligati de lege sa adere in sistemul Pilonului II.
Activele nete aferente celor 12 fonduri de pensii administrate privat, au fost de 493 milioane euro, cu o crestere de 2,5 ori fata de decembrie 2008.