Cheltuielile cu salariile vor fi mai mici cu 3,5 miliarde lei in 2010, fata de cele pentru acest an, reflectand o scadere a ponderii cheltuielilor in PIB de 0,68 la suta, in conditiile in care bugetul pe anul viitor prevede reducerea cheltuielilor cu personalul la 8,7 la suta din PIB.
„Ministerul Finantelor Publice colecteaza date privind numarul de angajati din sistemul public. Spre exemplu, pentru luna septembrie, numarul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835. Bugetat pentru anul 2009, numarul a fost de 1.414.465. Acesta a fost numarul avut in vedere la elaboarea bugetului pe 2009. Pe 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8,7 la suta din PIB, adica o reducere de 3,5 miliarde lei. In anul 2009, numarul posturilor fata de cele bugetate este mai scazut cu 16.975 la nivelul bugetului de stat (luna septembrie, anul curent)”, a declarat ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.
Astfel, numarul total al angajatilor la stat a fost mai mic cu 25.630 in luna septembrie, fata de cel avut in vedere la construirea bugetului de stat pe anul 2009. Pogea sustine ca cele mai mari cresteri ale salariilor in acest an s-au inregistrat la nivelul autoritatilor locale, unde veniturile angajatilor au crescut in medie cu 15,3 la suta, fata de anul trecut. „La nivelul autoritatilor centrale, care pot fi controlate riguros de guvern, acestea (cresterile salariale, n.r.) au crescut doar cu 2,9 la suta pe primele opt luni. Depasiri mai mari sunt la nivelul autoritatilor locale: 15,3 la suta”, a spus interimarul de la Finante.
El a precizat ca Legea salarizarii unitare, reforma pensiilor, restructurarea agentiilor (masura intrata in vigoare), alaturi de legea responsabilitatii fiscale reprezinta masuri care vor conduce la profunde reforme structurale, printre efectele acestora urmand sa se numere in primul rand consolidarea fiscala si reducerea deficitului bugetar de la circa 7,3 la suta din PIB in 2009 la mai putin de 3 la suta in 2012.