Din cei 1.300.000 de romani platitti cu salariul minim, doar 2,3 la suta lucreaza la stat
rn
Salariul minim brut va creste, de la 1 ianuarie, cu 150 de lei, a anuntat ministrul Muncii. Va fi a 16-a majorare din ultimii 10 ani a salariului mimin, care este încasat, potrivit datelor oficiale, de peste 1,3 milioane de persoane, majoritatea din mediul privat, mai ales muncitori necalificati.
Din cele 1.300.000 de persoane platite cu salariul minim, doar 30.000 lucrau anul trecut la stat (adica 2,3 la suta), asa ca cel mai mare impact este asupra firmelor private. “n consecinta, spun analistii, masura va afecta în special firmele mici si mijlocii.
Avand in vedere cele 15 majorari ale salariului minim din ultimii 10 ani si majorarea de la 1 ianuarie 2019, Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari, arata ca intreprinderile mici si mijlocii, care reprezinta 94 la suta din totalul firmelor, sunt grav afectate.
“Cel mai mult au fost afectate microîntreprinderile, companiile cu venituri sub un milion de euro, respectiv 94% din companiile active în România, pentru care ponderea salariilor în total venituri a ajuns la 25%. Practic, o majorare cu aproape 10% a salariului minim pe economie pentru aceste companii, începând cu anul viitor, ar putea sa le ia aproape întreg profitul obtinut pe parcusul unui întreg an”, spune analistul.
rn
Firmele nu mai au bani de investitii si nu sunt competitive, inflatia si deprecierea leului vor fi consecinte logice
rn
Comisia Europeana a platit anul trecut un studiu pe care l-a pus la dispozitia Guvernului României, studiu in care specialistii români, majoritatea cercetatori, recomanda majorarea salariului fie cu inflatia, fie cu procentul cresterii salariului mediu, cum e în toate tarile europene. Pâna acum, guvernul nu a tinut cont de el, iar majorarile salariului minim se fac "dupa ureche".
“Scopul nu scuza mijloacele si medicamentul majorarii salariilor în România este necesar, dar doza este administrata prea repede si prea mult. De aceea, companiile sunt sufocate si în loc sa facem un bine oamenilor, pe termen lung vor suferi, pentru ca vor fi din ce în ce mai putine companii capabile sa reziste la acest soc”, spune Iancu Guda, de la Asociatia Analistilor Financiar Bancari.
Anul trecut am avut doar 8 miliarde de lei investitii totale facute de toate companiile active de la noi. E cel mai mic nivel din ultimii 10 ani si de aproape 10 ori mai putin ca în 2016, mai subliniaza analistii financiari.
Costul angajatorilor cu salariatii a crescut anul trecut cu peste 500 de lei. Un angajat din 2017 îl costa pe angajator în medie, 4.008 lei pe luna.
Salariul mediu net din anul trecut a fost de 2.338 lei, cu peste 14% mai mare decât în 2016, iar angajatorii au cheltuit în medie într-o luna 4.008 lei cu un salariat, arata datele Institutului National de Statistica.
În 2016, angajatorii cheltuiau în medie 3.493 lei pe luna/ cu un salariat. Aceste cresteri consistente afecteaza competitivitatea produselor românesti, ele ducând deja la cresterea preturilor productiei industriale cu 3.7% în 2017, iar asemenea evolutii vor putea fi ”stinse” ori prin inflatie, ori prin deprecierea leului.
În Sanatate, de pilda, costul cu salariatii a urcat anul trecut cu peste 30%, în administratie publica cu peste 24%, niveluri greu de sustinut de economia României.
rn
Cei 85 de lei net la salariul minim nu pot
motiva mai mult o persoana sa performeze
rn
Salariul minim brut este acum de 1.900 de lei, iar de la 1 ianuarie ar urma sa creasca pâna la 2.050 de lei. Din cresterea salariului brut cu 150 de lei, angajatul va ramâne în mâna cu doar 85 de lei, 65 de lei fiind luati de stat ca impozit si contributii. Iar analaistii sunt de parere ca cei 85 de lei in plus nu sunt suficienti sa motiveze o persoana sa-si gaseasca un loc de munca stabil si sa performeze.
Profilul românului cu salariul minim, facut într-un studiu al Ministerului Muncii, arata ca acesta este barbat, are între 35 si 44 de ani si a absolvit liceul. Are o vechime în munca de sub un an si lucreaza în firme mici.
Cele mai multe meserii platite cu minimul pe economie sunt cele de soferi, îngrijitori si muncitori necalificati.
rn
Castiguri mari sunt in domeniul bancar,
furnizare de utilitati, sanatate si invatamant
rn
Potrivit celor mai recente date al Institutului NAtional de Statistica (INS), cele mai mari salarii nete, peste media din economie, s-au realizat în informatii si comunicatii (dublu fata de medie), banci si asigurari (+84,3% fata de medie), administratie publica (+64,3%), industria extractiva (+56,8%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+47,0%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+33,9%), sanatate si asistenta sociala (+14,3%), respectiv în învatamânt (+2,1%).
rn
Se castiga prost in constructii si agricultura
rn
La polul opus, salariile aflate la cea mai mare distanta sub media pe economie au fost în hoteluri si restaurante (-39,1% fata de medie), alte activitati de servicii (-33,5%), constructii (-27,5%), agricultura, silvicultura si pescuit (-20,5%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (-20,1%), tranzactii imobiliare (-17,2%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-15,9%).
rn
In 37 de judete din totalul de 41
se castiga sub media pe economie
rn
La nivelul judetelor tarii, salariul mediu net a fost anul trecut sub media pe economie în 37 dintre judete. Cele mai scazute câstiguri s-au înregistrat în judetele Harghita (1.796 lei, cu 23,2% mai putin decât media pe economie), Vrancea (1.800 lei, cu 23,0% mai putin decât media pe economie), respectiv Bistrita-Nasaud (1.815 lei, cu 22,4% mai putin decât media pe economie). Salajul este si el in aceasta categorie a codasilor, cu un salariu mediu mai mic cu aproximativ 20 la suta decat cel la nivel national.
La polul opus s-a situat câstigul salarial mediu lunar net realizat în Municipiul Bucuresti (3.272 lei), cu 39,9% peste media pe economie.
rn