Deficitul bugetar din primele opt luni ale acestui an, care a fost anuntat vineri de Ministerul finantelor publice (MFP), este cel mai ridicat, atât ca suma, cât si ca pondere, înregistrat de România în ultimii opt ani. 

rn

Executia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit de 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din Produsul Intern Brut (PIB), arata datele prezentate vineri de MFP.
Ca valoare, acest deficit este cu 124,6% mai mare decât cel consemnat de la aceeasi data a anului trecut, iar ca pondere din PIB reprezinta o dublare.
În plus, valoarea deficitului din primele opt luni ale acestui an a fost cel mai recent depasita doar de suma raportata la aceeasi data din 2010, într-unul dintre cei mai grei ani de criza economica si financiara: de 20,9 miliarde de lei, reprezentând 4,09% din PIB.
Mai mult, evolutia este accelerata, comparativ cu anii anteriori: de 4,7 ori peste deficitul din 2016 si de 3,7 ori peste ponderea din PIB din acel an; de 9,3 ori peste suma din 2014 si de 6,4 ori peste ponderea în PIB din acelasi an.
În schimb, în primele opt luni ale anului 2015, bugetul României a încheiat pe un excedent de 6,5 miliarde de lei, respectiv 0,92% din PIB.