Mii de zalauani raman cu gunoiul sub nas din cauza concitadinilor care se gasesc sa-si parcheze masina fix in punctul de colectare, blocand activitatea celor de la salubritate
rn
Firma de salubrizare Brantner, care se ocupa de colectarea gunoiului in Zalau, se confrunta in municipiu cu mult prea multe situatii in care munca angajatilor este ingreunata de cetateni.
Strazile inguste sunt o aventura pentru cei care conduc zi de zi autospecialele Brantner, din cauza faptului ca se parcheaza pe margini, dar cea mai grava problema este ca de foarte multe ori masinile nu se pot apropia de punctele de colectare a gunoiului din cauza autoturismelor care sunt lasate de proprietari in drum, cat sa treaca o motocicleta.
Spre exemplificare, chiar ieri dimineata, un autoturism parcat exact in fata platformei subterane de colectare de la intararea in curtea Scolii Simion Barnutiu a facut imposibila colectarea gunoiului de catre cei de la Brantner. Echipa nu a avut decat sa curete imprejur, cu speranta ca intre timp apare soferul care incurca treaba. Nici vorba, asa ca salubritatea s-a vazut nevoita sa lase treaba nefacuta. Adio productivitate pentru Brantner, adio oras curat, asa cum pretind cetatenii sa fie. Din cauza unuia care are impresia ca traieste singur in Zalau si ii este permis orice.
Si asta nu e totul. Mai sunt destui si din cei care distrug gardurile de delimitare a punctelor de colectare ingradite sau blocheaza lacatele menite sa impiedice renumitii rascolitori ai gunoiului sa imprastie mizeria in scotoceala lor dupa te miri ce.
rn
Brantner arata ca cetatenii fara simtul responsabilitatii
ii pagubesc pe zalauani, dar si firma de salubritate
rn
Directorul Brantner Salaj, Andrei Fratila, ne detaliaza situatia din teren si face un apel la cetateni sa inteleaga ca este in interesul lor sa faca loc echipelor de la salubritate, sa poate face curat.
"Exista o colaborare intre noi si Politia Locala Zalau, in virtutea careia atat angajatii nostrii, cat si cetatenii pot reclama faptul ca punctele de colectare sunt blocate sau vandalizate. Daca acum cateva luni in urma ne intalneam destul de des cu astfel de situatii, astazi cu ajutorul Politiei Locale s-au diminuat consistent. Politia Locala intervine mai prompt si a reusit sa reduca numarul persoanelor care blocheaza punctele de colectare. Punctele de colectare care sunt blocate, de obicei sunt golite de noi la sfarsitul programului. Toate aceste cazuri ne aduc costuri suplimetare, dar creeaza si discomfort pentru cetateni prin faptul ca, tomberoanele fiind pline, acestia sunt obligati sa depoziteze gunoiul langa tomberoane. Facem un apel catre toti cetatenii sa nu mai blocheze accesul in preajma punctelor de colectare a deseurilor menajere.
Brantner colecteaza gunoiul din zona 1 cu 13 masini, in acest moment 12 fiind functionale, iar o masina se afla in service. Avem destul personal angajat, chiar daca ne mai confruntam cu probleme. Reusim sa acoperim necesarul de personal conform contractului. Un echipaj de pe o masina este format dintr-un sofer si doi muncitori necalificati. Avem angajate, de mai bine de jumatate de an, doua persoane care se ocupa de curatenia din interiorul punctelor de colectare. Aceste echipe pedestre sunt echipate cu matura si lopata si pun inapoi in tomberoane deseurile de pe jos. Vom mai angaja muncitori necalificati pentru echipa pedestra, pentru ca mai este nevoie. Aceste echipe actioneaza pe toata raza municipiului Zalau.
Brantner deruleaza diferite campanii de constientizare a populatiei cu privire la modul de colectare selectiva, dar si alte informatii importante, atat prin campanii media, cat si prin distribuirea de flyere sau mesaje pe pagina oficiala de facebook.
Rata de incasare a banilor de la cetateni pentru serviciile prestate de Brantner la nivel de Zalau este de 65 – 70 la suta.
Scormonitorii creeaza permanent probleme, aduc prejudicii materiale si practic suntem obligati sa investim lunar sume importante pentru refacerea punctelor de colectare.
Pe perioada minivacantei cu ocazia Sfintei Marii, Brantner va lucra si are program normal", ne spune directorul Andrei Fratila.