Potrivit statisticilor, in Romania se arunca „la gunoi”, 6.000 de tone de alimente pe zi

rn

Romanii arunca tone de mancare, tara noastra fiind pe locul 9 in topul celor mai risipitoare tari din Europa, atrage atentia europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).
Reprezentantul Romaniei in Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene sa ii comunice daca are in vedere instituirea unui program unitar la nivelul tuturor statelor membre prin care sa se combata fenomenului de risipa alimentara.
„Suntem saracii Europei, dar ne permitem sa aruncam mancare mai mult decat altii. O arata studiile, care spun ca un roman aloca aproape jumatate din salariu pe alimente si ca 6 000 de tone dintre acestea ajung in fiecare zi la tomberon. Totul inseamna mancare! Preferam sa nu iesim in oras, la un film, sau sa nu ne innoim garderoba, doar ca sa avem frigiderul plin. Cumparam din toate, dar cum nu le putem manca, alimentele ajung sa se altereze, sa iasa din garantie si ajung direct la cosul de gunoi. E tipic romanesc am putea spune, avand in vedere ca cifrele arata ca, desi suntem saraci, 40% din veniturile realizate le directionam pe mancare.
Statisticile UE arata ca Romania ocupa locul 9 in topul celor mai risipitoare tari din Europa, cu un procent de 2,55 %, adica 2,2 milioane de tone de alimente pierdute in fiecare an, adica peste 6 000 de tone pe zi. Mai rau decat noi stau tari precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Polonia sau Belgia.

rn

Avand in vedere cele mentionate mai sus, am solicitat Comisiei Europene, in baza procedurilor parlamentare de care dispun, sa imi comunice daca se are in vedere instituirea unui program unitar la nivelul tuturor statelor membre prin care sa se combata fenomenului de risipa alimentara.
Va voi reda raspunsul Comisiei de indata ce il voi primi”, scrie europarlamentarul salajean pe pagina sa de socializare.

rn

De mentionat faptul ca in urma cu doar cateva zile, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind diminuarea risipei alimentare. in lege se prevad masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum si multe altele. incalcarea legii se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 lei si 6.000 lei.
Conform statisticilor UE, fiecare roman arunca in fiecare zi cate o portie de mancare. Risipa alimentara se ridica, in Romania la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mancare pe care o risipesc romanii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adica aproximativ 110 kg de mancare pe cap de locuitor.