La Institutia Prefectului Judetului Salaj, a avut loc, ieri, sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pentru a intreprinde masurile necesare in vederea prevenirii introducerii pestei porcine africane pe raza Salajului, ca urmare a confirmarii focarelor la mistretii proveniti din Fondul de Vânatoare 44 Cehal si Fondul de vânatoare 47 Supur, situate pe raza judetului Satu Mare.
in cadrul sedintei a fost aprobat planul de masuri pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane si responsabilitatile fiecare institutii cu atributii in domeniu.
in contextul evolutiei pestei porcine africane la mistreti pe raza judetului Satu Mare, Fondul de Vânatoare 44 Cehal si Fondul de vânatoare 47 Supur, a instiintarii DSVSA Satu Mare nr. 7514/28.06.2018 asupra faptului ca exista o continuitate silvatica din aceste fonduri si pe raza judetului Salaj, cu solicitarea comunicarii zonei infectate stabilite pe raza judetului Salaj, se hotaraste a se stabili pe raza judetului Salaj urmatoarele zone supuse restrictiilor: Zona infectata si Zona de control temporar.
incepând din 4 iulie 2018, in cadrul C.L.C.B. se stabileste ca:
? Zona infectata in conformitate cu Art 16. din Directiva CE 60/2002 Fondul de vânatoare administrat de catre A.V. Silvania Ardeleneasca: F.V. 30 Carastelec cuprinzând localitatile: Bobota, Camar, Dumuslau, Carastelec, Maeriste, Doh, Maladia, Cristelec, Pusta, Bilghezd, Uileacu simleului, Bobota, Zalnoc.
? Zona de control temporar pe urmatoarele Fonduri de vânatoare: F.V. 28 Chiesd, F.V. 31 Lapis, cuprinzând localitatile: Dersida, Sarmasag, respectiv sumal, Lesmir, Zauan Bai. Stabilirea restrictiilor pentru miscarea animalelor in zona infectata.
Miscarea animalelor din zona infectata este restrictionata in conformitate cu Directiva C.E. 60/2002 transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA nr. 99 / 2006 astfel: toti porcii din exploatatie sa fie tinuti in adaposturile lor sau in alte locuri unde pot fi izolati de porcii salbatici, care nu trebuie sa aiba acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi in contact cu porcii din exploatatie; nici un porc sa nu intre sau sa iasa din exploatatie, cu exceptia autorizarii autoritatii competente, tinând seama de situatia epidemiologica” se arata in comunicatul Prefecturii Salaj.
De mentionat ca patru noi cazuri de pesta porcina africana au fost confirmate, saptamâna trecuta, pe raza judetului Satu Mare.
„Având in vedere situatia epizootologica din ultima perioada cu privire la existenta a patru cazuri confirmate de pesta porcina africana de catre Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, la un mistret mort, provenit din fondul de vânatoare 16 padure Noroieni si 3 mistreti morti, proveniti de la Asociatia de Vânatoare Valea Bercului: un mistret din Fondul de vânatoare 44 Cehal si doi mistreti din Fondul de vânatoare 47 Supur, informam crescatorii de animale ca rezervoarele naturale ale virusului reconstituie porcii mistreti, dar si porcii domestici, in cazul in care acestia intra in contact„, informeaza Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Animalelor Satu Mare.
in aceasta situatie, autoritatile sanitar veterinare satmarene au luat decizii drastice de a impiedica raspândirea acestui virus mortal in judet.
Astfel, pe lânga faptul ca târgurile ramân in continuare inchise si este interzisa miscarea porcinelor in judet, s-a mai decis interzicerea vânatorii pe intreg judetul Satu Mare pâna la noi ordine.
De asemenea, este interzisa hranirea mistretilor si vor fi organizate patrulari in toate fondurile de vânatoare in vederea gasirii eventualele cadavre de animale.
Pâna acum, in judetul Satu Mare au fost declarati pozitiv la Pesta Porcina Africana zece cazuri – din care sase la porci domestici (doua cazuri la Balta Blonda, trei la Micula si un caz la Bercu Nou) si patru cazuri la mistreti (cele doua de la Sacaseni, cel de la Cehal si unul la Noroieni).