Prin editura Caiete Silvane, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj a tiparit a treia editie a volumului “Jurnal din vremuri de razboi”, scris de Seniorul Corneliu Coposu.

rn

Pentru ca exemplarele editiilor anterioare – aparute tot la Editura „Caiete Silvane” (ed. I-a, 2013, ed. a II-a, 2014) – s-au epuizat, s-a publicat aceasta a III-a editie, revazuta si completata cu o consistenta sectiune – „Addenda”, care cuprinde articole, din presa culturala si nu numai, despre acest jurnal inedit al Seniorului, descoperit si adus la lumina de dr. Marin Pop.
Dr. Marin Pop precizeaza în „Studiu introductiv” cum a descoperit lucrarea si iI subliniaza importanta istorica de exceptie.
„În arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) din Bucuresti, în cadrul zecilor de mii de file care fac referire la Corneliu Coposu am descoperit si un jurnal inedit scris de catre acesta. Despre jurnal aminteste si Calin Tudor Zarojanu, primul jurnalist care a avut acces (oficial) la dosarele CNSAS referitoare la Corneliu Coposu. În cartea sa, «Viata lui Corneliu Coposu cu documente din arhiva fostei Securitati», editia I si a II-a, aparuta la Editura «Masina de scris» din Bucuresti, publica câteva pagini din respectivul jurnal. Sunt fragmente legate de moartea lui Virgil Madgearu si ziua de 23 august 1944. Noi am considerat ca jurnalul merita publicat în întregime, datorita importantei sale istorice de exceptie. El face lumina asupra multor evenimente petrecute în perioada tulbure a celui de al Doilea Razboi Mondial”, spune istoricul salajean Marin Pop.
Autorul jurnalului, Seniorul – salajean originar din Bobota, reper de înalta moralitate pentru toti românii – noteaza, printre altele, în „Cuvânt înainte”: „Daca relatarile vor putea servi cercetatorului de mâine, la reconstituirea si elucidarea obiectiva a unor evenimente istorice necunoscute în amanunte, unilateral cunoscute sau eronat interpretate, din lipsa de material documentar, autorul lor va avea satisfactia de a-si fi facut o datorie cetateneasca”.
Din „Addenda”, consemnam numele semnatarilor textelor despre „Jurnal din vremuri de razboiu”: Al. Cistelecan, Razvan Voncu, Adrian Man, Olimpia Man, Alina Pop, Mirel Matyas si Marian Horvat.