A fost plasat deja ieri in arestul preventiv al IPJ Salaj, de unde urmeaza sa fie transferat in penitenciar

rn

Fostul consilier judetean PNL si fost vicepresedinte al PNL Salaj Marius Sandru a fost condamnat ieri definitiv pentru evaziune fiscala, in dosarul inregistrat la Tribunalul Salaj la data de 9 octombrie 2012, la 7 ani si sase luni de inchisoare cu executare.
Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat ieri, luni 26 martie, si a mentinut pedeapsa data de Tribunalul Salaj, prin care Marius Sandru a fost condamnat la 7 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
Imediat dupa decizia definitiva a Curtii de Apel Cluj, Marius Sandru, in varsta de 46 de ani, a fost plasat in arestul preventiv al IPJ Salaj, de unde urmeaza sa fie transferat in penitenciar.

rn

A fost mentinuta pedeapsa decisa de Tribunalul Salaj

rn

Judecata apelului la decizia Tribunalului Salaj a durat un an si 11 luni. Sandru a facut apel pe 27 aprilie 2016 la Curtea de Apel Cluj, împotriva sentintei magistratilor de la Tribunalul Salaj din 20 aprilie 2016, prin care a fost condamnat la sapte ani si sase luni de închisoare cu executare pentru evaziune fiscala.
Conform sentintei Tribunalului Salaj, dupa ce îsi va ispasi pedeapsa, Sandru nu va mai avea voie timp de cinci ani sa fie ales în institutii publice sau sa fie director al unei societati comerciale.
Curtea de Apel Cluj l-a obligat totodata "pe inculpatul Sandru Gabriel Marius la plata sumei de 285.153 lei catre partea civila ANAF-DGRFP Cluj Napoca – AJFP Salaj, suma la care se aplica accesoriile fiscale calculate potrivit codului de procedura fiscala". Curtea de Apel Cluj a mentinut si sechestrul pus de Tribunalul Salaj pe mai multe cladiri ale lui Sandru, dar si pe un teren din Zalau si pe o padure din Criseni, în vederea recuperarii pagubei, pâna la concurenta sumei de 285.153 lei.
În acest dosar, judecatorii clujeni au stabilit ca Marius Sandru a adus un prejudiciu de aproape 3 miliarde de lei vechi prin intermediul firmelor Axel Grup si Consgrup Consulting. Procurorii sustin ca Marius Sandru a omis intentionat sa treaca veniturile realizate în cazul firmei Axel Grup si ca a iscalit chitante fictive când era director al Consgrup.
Rechizitoriul din acest dosar, in care Marius Sandru a fost condamnat definitiv, a fost intocmit de actualul prim-procuror de la Parchetul Zalau, Tiberiu Corda, si de politistul Marian Bozga, acum judecator in Marghita. Dupa intocmirea rechizitoriului, procurorul Tiberiu Corda a inaintat dosarul cu propunere de trimitere in judecata direct pe masa magistratilor Tribunalului Salaj.

rn

Fostul politician mai are doua dosare de evaziune,
iar in unul a fost condamnat, dar se rejudeca

rn

Marius Sandru mai are insa înca doua dosare de evaziune fiscala, pe rolul Tribunalului Salaj si pe rolul Tribunalului Cluj, cu acuzatii la fel de grave.
Ultimul dosar al lui Marius Sandru a fost inregistrat pe 7 decembrie 2015 la Tribunalul Salaj, iar la ultimul termen cauza a fost amanata pentru 11 aprilie.
Procurorii au retinut în acest nou dosar ca inculpatul Sandru Marius Daniel, în calitate de administrator de fapt al SC Consgrup AMG Consulting SRL, în perioada 12 noiembrie 2007 – 28 noiembrie 2008, a înregistrat în contabilitatea firmei 162 de facturi fiscale de cheltuieli ce nu au la baza operatiuni economice reale – facturi fiscale emise de SC Iricond Impex SRL Iasi, SC Mardum Com Metal Iasi, SC Sitorex Impex SRL Grajduri Iasi si SC Hannes Tour SRL Zalau, sustragându-se astfel de la plata catre bugetul de stat a sumei de 900.322 lei, compusa din suma de 411.577 lei impozit pe profit si 488.755 de lei TVA.
În acelasi dosar mai sunt trimisi în judecata Irimia Deac Constantin si Cote Ioan. Primul, în calitate de administrator al SC Iricond Impex SRL Iasi, iar Cote Ioan, în calitate de administrator SC Hannes Tour SRL Zalau, pentru emiterea de facturi fiscale ce nu au la baza operatiuni economice reale în favoarea SC Consgrup AMG Consulting SRL.
“n dosarul din 2015, magistratii l-au condamnat pe Sandru Marius la 4 ani de inchisoare cu executare. Sentinta a fost data pe 11 ianuarie 2017 de Tribunalul Salaj. Pe 24 februarie 2017 Marius Sandru face apel, iar pe 1 februarie 2018 Curtea de Apel Cluj trimite cauza spre rejudecare Tribunalului Salaj. La data de 12 martie 2018, Curtea de Apel Cluj admite cererile de abtinere formulate de catre trei judecatori de la Tribunalul Salaj – Sectia penala si desemneaza Tribunalul Cluj – Sectia Penala, ca instanta competenta sa solutioneze cauza. Primul termen de judecata la Tribunalul Cluj a fost stabilit pentru 8 mai 2018.
Acuzatiile aduse de procurori în acest dosar se refera la faptul ca, administrator fiind la TCM Constructii & Instalatii SRL Târgu Mures si la SC Eco Aqua Logistic SRL Cluj Napoca, Sandru a dispus înregistrarea în contabilitatea societatilor de facturi fiscale având ca obiect utilaje folosite în constructii si prestari de servicii în acest domeniu de activitate, facturi în care la rubrica furnizori figureaza numele unor firme ale oamenilor de afaceri cunoscuti lui Sandru. Scopul era acela de a se sustrage de la plata obligatiunilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul creat estimat de procurori este de 955.902 lei, parte din el recuperat.

rn

Sandru risca sa ramana fara avere

rn

Sandru are sechestru pe un apartament, o casa de locuit, un teren intravilan în Zalau de 672 de metri patrati si o padure situata în localitatea Criseni. “n declaratia de avere, Sandru ne spune ca are un teren în Zalau si o padure în Gîrcei, un apartament de 90 de metri patrati în Zalau si o casa de 600 de metri patrati în Zalau. Sandru ne mai spune ca are un salariu de doar 2.000 de lei lunar, ca director al SC Beta S. SRL, iar sotia sa, tot ca director de firma, câstiga lunar doar 530 de lei. În rest, Sandru nu mai are nimic.

rn

Istoria politica a lui Marius Sandru

rn

“n 2012, Marius Sandru era prim-vicepresedintele PPDD, din partea caruia a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj. Spunea ca de la aceasta candidatura i se trage si cercetarea penala, pentru ca l-ar fi deranjat pe presedintele Consiuliului Judetean, Tiberiu Marc (PSD). Marius Sandru a strâns 8,1 la suta din voturi, reusind sa duca în Consiliul Judetean doi consilieri jdeteni, pe el si pe Alin Demle, presedintele PPDD Salaj la aceea vreme. Sandru a fost votat si a avut încrederea a 9.481 de salajeni, situându-se pe locul patru la alegeri, dupa USL, UDMR si PDL.
“n 2014, Sandru a migrat apoi, pe ordonanta 55 a lui Liviu Dragnea, în PDL Salaj, unde a fost numit vicepresedinte al partidului.
Din 2014 pana la trimiterea in judecata, Marius Sandru a fost vicepresedinte al PNL si membru in Biroul Permanent Judetean al PNL, asta dupa ce PDL a fuzionat cu vechiul PNL. La momentul trimiterii in judecata, Marius Sandru a fost suspendat din toate functiile detinute in PNL Salaj. Dupa condamnarea din 20 aprilie 2016 in prima instanta, potrivit criteriilor de integritate ale PNL, Marius Sandru si-a pierdut automat calitatea de membtu PNL si a fost sters din registrul partidului.