Inainte de 1989, flota Romaniei era una numeroasa, ce aduna peste 2.000 de nave maritime. Una dintre navele Romaniei, construita la noi in tara, a fost botezata dupa orasul Zalau, pe care Nicolae Ceausescu l-a industrializat puternic in acea vreme. Pentru amintirea targului de odinioara, in care Ceausescu a investit puternic, nava maritima a primit numele Zalau. 

rn

Nava Cargo Zalau a fost proiectata si construita in Romania. A fost terminata pe 30 noiembrie 1978, iar lansarea la apa a fost facuta pe data de 31 mai 1979, in portul Kherson, din Uniunea Sovietica.
Nava a fost identificata cu numarul I.M.O 7941124, cu indicativul YQIG, iar portul de inregistrare a fost Constanta, conform marinarii.ro.
Un interviu inedit realizat de publicatia Mesagerul de Neamt arata viata de pe nava cargo botezata dupa orasul ridicat la rangul de municipiu de catre Ceausescu.
Nicolae Soric, un nemtean, a fost medic pe navele din flota Romaniei intre 1982 si 1985. Acesta isi aminteste ca cea mai lunga calatorie a sa pe un vas a fost facuta la bordul navei Zalau. Calatoria a durat doi ani, dupa imbarcarea sa la Dubai, in Emiratele Arabe Unite.
"Am plecat din tara cu avionul, la Dubai, la ora 23, iar la ora 15 a doua zi am ajuns. Acolo trebuia sa schimbam un echipaj, deoarece un echipaj se schimba la sase luni. Nu e obligatoriu, cine vrea poate sa stea si 10 ani. În Dubai, trebuia sa vina o nava, denumita Zalau, iar când aproape sa ancoreze s-a stricat motorul. Trebuia sa se aduca piese din Germania, la comanda, iar acest lucru a durat patru luni de zile. În tot acest timp, noi am stat la Hotelul Peninsula, cu vreo 30 de etaje. Acolo am vazut luxul din lume. O curatenie exemplara. Pe strazile din Dubai erau masini cu aspiratoare în fata si jeturi de apa în spate, care aspirau si spalau asfaltul, de puteai mânca de jos", povesteste Nicolae Soric despre aventura sa cu nava Zalau.
Echipajul numara 41 de membri, iar in anul 1989 se afla intr-un port din strainatate. Dupa 1989 nimeni nu mai pomeneste nimic de nava cargo Zalau, ca si cum ar fi disparut in neant.