In conditiile in care criza paralizeaza activitatea multora, sunt si intreprinzatori care vad oportunitati in actualul context economic. Este si cazul investitiei de un milion de euro facute intr-o noua fabrica de polistiren in Zalau
In ciuda crizei, cand majoritatea afacerilor merg in jos, in locul fostului IPL din Zalau s-a deschis o noua fabrica de polistiren, printr-o investitie de un milion de euro. Industrial Interflex SRL Zalau completeaza un gol de pe piata si va reprezenta un concurent important pentru comerciantii de polistiren din Salaj. Din conditia sa de producator, Industrial Interflex va putea oferi marfa la preturi cu 30 la suta mai mici decat cele practicate in magazine, sustine Ioan Pop, asociat unic al companiei. Mai exact, clientul care cumpara polistirenul direct din fabrica situata pe bulevardul Mihai Viteazul, nr. 58 va plati numai 25 de euro/metru cub, fata de 34 de euro/metru cub, pret practicat de catre magazinele de materiale de constructii din judet, care aplica adaos pe marfa adusa de la producatori.
Salajenii nu mai sunt nevoiti nici sa astepte pentru o livrare de la producatorii din alte judete. Vor avea la doi pasi materialele din polistiren de care au nevoie. Industrial Interflex si-a pregatit deja stocuri de polistiren de orice densitate, grosime, dimensiuni si cantitati.
Construita pe o suprafata de 10.000 de metri patrati, noua fabrica de polistiren este dotata cu utilaje moderne si are o capacitate de productie de 800 de metri cubi in 10 ore. Procesul de fabricatie este complet automatizat si va fi monitorizat de aproximativ 30 de angajati.
Intreprinzatorul considera ca acest business se potriveste pe timp de criza, intrucat romanii sunt tot mai preocupati sa faca economii la factura de incalzire, iar Guvernul a promovat mai intens in acest an Programul national de reabilitare termica a locuintelor. Desi, deocamdata, nici un bloc din judetul Salaj nu a beneficiat de fondurile acordate prin programul amintit, omul de afaceri are incredere ca investitia va fi una de succes. Nu de alta, dar asociatiile de proprietari din Zalau, Simleu Silvaniei si Jibou au inceput sa depuna dosare pentru reabilitarea termice a cladirilor. „Polistirenul este un produs care se vinde bine chiar daca este criza. Izolarea termica a locuintelor presupune economii la factura de incalzire si este o investitie pe care proprietarul apartamentului o recupereaza in cel mult trei ani”, afirma Pop.
Facilitati pentru locatarii blocurilor vechi
Programul national de reabilitare termica vizeaza numai blocurile construite dupa proiecte elaborate intre 1950 si 1990. Lucrarile pe care le implica vizeaza izolarea peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor exterioare, termoizolarea sau hidro-izolarea planseului de peste ultimul nivel si peste subsol. Suma necesara pentru reabilitarea unui apartament se ridica la 3.500 de euro, din care locatarul suporta numai 20 la suta, diferenta fiind asigurata din fonduri de la bugetule local si de stat.