Autobuzele Transurbis ar putea ramane la garaj, iar zalauanii ar putea gusta din binefacerile mersului pe jos. Desi mai sunt inca aproape doua luni pana la finele anului, reprezentantii primariei spun ca societatea de transport a cheltuit deja subventia de 35 de miliarde de lei vechi, si ca nu exista posibilitatea de a suplimenta aceasta suma.
Operatorul de transport in comun reprezinta o adevarata povara pentru bugetul local al Zalaului, numai in acest an fiind alocate subventii de peste 35 de miliarde de lei vechi. Primarul Radu Capilnasiu, recunoaste ca situatia este una dificila, dar precizeaza ca nu exista, cel putin in momentu de fata, alternative viabile. „Cunoastem experienta altor orase unde transportul in comun a fost privatizat, dar cheltuielile nu au scazut, ba din contra subventiile de la bugetul local au fost majorate. Sunt nemultumit de activitatea Transurbis, dar nu cred ca externalizarea acestui serviciu ar putea fi o solutie pe termen lung”, a spus Capilnasiu.
Cele 35 de miliarde au fost deja cheltuite, iar conducerea firmei de transport in comun, nu gaseste modalitati pentru a iesi din acest impas. „Desi am facut reduceri de chletuieli „la sange” (cu aproximativ 7 miliarde fata de anul trecut), veniturile au scazut extrem de mult”, a precizat directorul Transurbis, Ioan Muresan. El a mai afirmat ca singura solutie pentru reducerea cheltuielilor ar fi restran-gerea nunarului de curse, dar aceasta decizie ar afecta locuitorii Zalaului.
AUTOBUZE BLOCATE IN… CONTESTATII
Primaria Municipiului Zalau ar fi trebuit sa achizitioneze in acest an 10 autobuze noi, destinate transportului in comun din oras. Fondurile pentru cumpararea noilor autobuze, aproximativ 45 de miliarde de lei vechi, provin din creditul contractat de Primarie in 2007, de la Raiffeisen Bank.
Autobuzele trebuiau sa apara in trafic inca din vara lui 2009, dar licitatiile s-au repetat din cauza contestatiilor depuse de anumite firme, nemultumite de caietul de sarcini. „Contestatarii au invocat motive aberante, precum numarul de locuri sau dotarile pe care noi le impuneam. Din pacate, din cauza acestor tegiversari, procedurile legislative s-au prelungit, iar masinile nu au putut fi cumparate”, a adaugat Capilnasiu.
Necesitatea innoirii parcului auto de la Transurbis este impusa atat de plangerile cetatenilor legate de starea necorespunzatoare a unor autobuze din parcul actual trimise pe adresa primariei, cat si de imperativele cresterii eficientei transportului in comun, a vitezei de deplasare si a reducerii cheltuielilor de intretinere si consum de carburanti.
Transurbisul mai vrea inca 4,5 miliarde de la bugetul local
Reprezentantii firmei de transport in comun au facut o solicitare inspre Consiliul Local, solicitand ca subventia pentru acest an sa fie suplimentata cu inca 4,5 miliarde. Executivul primariei a spus „pas” la cererea Transurbis, motivand ca Guvernul a solicitat restrangerea cheltuielilor cu 15 la suta in acest an. „Nu stiu ce vom face daca nu primim sumele cerute. Cert este ca fara bani de combustibil masinile nu pot circula”, a spus Ioan Muresan.