Cultul cinstirii celor plecati pentru totdeauna din aceasta lume, difera de la o comunitate la alta. Trecand printr-un satuc ce pare uitat de lume, situat intr-un judet vecin, te coplesesc sentimente de admiratie la vederea unui mic cimitir in care isi dorm somnul de veci cativa evrei care cu multi ani in urma au fost locuitori ai acelei asezari. Desi demult nu mai au urmasi in localitate si tara, cimitirul arata impecabil pe tot parcursul anului. Asa cum se vede incepand de la gard si pana la ordinea si curatenia care domneste peste tot.
Ramai si mai impresionat cand afli ca aceasta infatisare este dirijata si finantata de la mii de kilometri, de catre reprezentanti ai acestei etnii. E si acesta un motiv in plus ca ochii mintii sa te duca la aspectul cimitirului mare din municipiul nostru. Unde iarba si scaietii cresc in voie mai ales printre mormintele celor fara urmasi. Dar si in cazul multora dintre ceilalti, ai caror apartinatori aflati in viata, fie ca sunt plecati departe, fie ca nu au timp sau putere fizica pentru o ingrijire permanenta a acestui spatiu destinat eternitatii. Iar daca totusi o fac, se intampla de vreo 2-3 ori pe an, cu precadere de Ziua Luminatiei.
In cimitirul mare sunt numeroase cavouri si morminte costisitoare, de unde rezulta ca exista putere secundara pentru sustinerea unor angajati pe termen nelimitat pentru ingrijirea cimitirului. Oricum, la atatea morminte cate sunt, contributia baneasca ar fi nesemnificativa. Lipseste initiativa.
La urma urmelor, un cimitir bine intretinut este de fapt o mare oglinda tacuta, dar care in tacerea ei spune multe despre urmasii celor aflati sub ea, despre fiecare in parte si despre toti in ansamblu.
Cinstirea inaintasilor nu-i o datorie ocazionala
Articole
Investiție eficientă: prețul aurului a crescut cu aproape 30 la sută în ultimul an
Prețul aurului a crescut în ultimul an cu 28%, arată datele publicate de unul dintre jucătorii importanți de pe piață. Pe lângă valoarea cantitativă a acestui metal, în timp, produsele realizate din aur pot câștiga și o valoare de colecție. „În cinci ani, considerând o creștere de preț de 99%, avem parte de un câștig de 246 de lei, sau de 44% față de costul inițial. Peste zece ani, același lingou va valora 1.168 de lei, însemnând…
Mai mult...Zalău: Copiii Centrului de zi au fost ținta ”operațiunii Christmas child”. O mână de oameni au adus zâmbete pe chipurile și în inimile lor
Luna decembrie a fost luna bucuriei și pentru copiii care frecventează Centrul de zi înființat de Primăria Municipiului Zalău și care funcționează prin Direcția de Asistențǎ Socialǎ. După orele de școală, copiii de aici au beneficiat de o serie de activități specifice sezonului, iar parteneri din Zalău și de peste hotare au pus suflet și tot ce au putut pentru a le dărui copiilor daruri și clipe memorabile. Și-au dat mâna Primăria Municipiului Zalău, vluntari din Finlanda,…
Mai mult...